Directie Vesuvius Oostende trekt stekker uit onderhandelingen, personeel legt het werk neer

Opnieuw leggen werknemers van staalbedrijf Vesuvius uit Oostende het werk neer en blokkeren de ingang van het bedrijf. © JRO
Redactie KW

Opnieuw is het in het staalbedrijf Vesuvius in Oostende onrustig. De werknemers zijn er woensdagmorgen niet aan de slag gegaan. Op donderdag bleef de staking nog altijd duren.

Eerder brak er op 2 november al een spontane staking uit bij het Oostendse staalbedrijf. Daarvoor hielden de werknemers al enkele ludieke acties, nadat bekend was geraakt dat 36 van de 136 werknemers op straat zouden komen te staan. Er werd toen een informatie- en consultatieronde opgestart in het kader van de wet-Renault. Het personeel vroeg ook om een verzoeningsprocedure.

Dinsdag raakte bekend dat de werkgever geen enkel nut ziet in een verzoeningsprocedure en dat de informatie- en consultatieronde is afgebroken. En dat is behoorlijk uitzonderlijk. “Dit wordt arbeidsrechtbank”, klinkt het bij de werknemersdelegatie. “We zijn het beu om zo door de werkgever behandeld te worden. Die kan nu wettelijk gezien binnen de 30 dagen overgaan tot collectief ontslag van de 36 werknemers. Momenteel zijn er 14 tijdelijken aan het werk bij ons, omdat er te veel werk is. Toch vraagt de werkgever economische werkloosheid aan. Waar is de logica dan gebleven?”

Hoe lang de staking zal duren is niet duidelijk. Volgens de werknemersdelegatie zou het deze keer wel een verhaal van enkele dagen kunnen worden.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier