Directie en vakbond Gryson hopen op goede onderhandelingen

Redactie KW

De werknemers van de Wervikse tabaksfabriek Gryson, die deel uitmaakt van de international Japan Tobacco International, reageren verslagen op de sluitingsplannen van het Belgische filiaal.


Dat vertelt de vakbond ACV en de directie van Gryson. Beiden hopen de komende weken op een constructieve manier te kunnen werken aan een goed sociaal plan. “Een donderslag bij heldere hemel”, aldus ACV-secretaris Daniël Poppe. “We wisten dat er dreiging boven ons hoofd hing door de gezondheidsregulering en de nieuwe Europese richtlijn, maar dit is toch verrassend.”

Productie sinds overname verhoogd met 20%

Woordvoerder bij JTI Jeroen Dhanens erkent dat het nieuws uit de lucht kwam vallen. “Dit is een flexibel en dynamisch bedrijf, dat sinds de overname drie jaar geleden zijn productie verhoogde met 20 procent.” JTI kocht de fabriek van de familie Vandermarliere voor 475 miljoen euro, en investeerde de jongste jaren bijna 10 miljoen euro in het bedrijf. “Maar de marktomstandigheden veranderen snel.”

De directie en de vakbond hopen op goede onderhandelingen. “Er is reeds een goede samenwerking, dus de basis is er”, meent Poppe. “We willen met respect en onderlinge overeenstemming een goed plan uitwerken voor de betrokken medewerkers. We hopen onze arbeidskrachten met een goed akkoord te motiveren om ons tot 2017 trouw te blijven”, aldus Dhanens.

Komende vrijdag staat een eerste informatieronde in het kader van de Wet Renault op het programma, en zal een verdere tijdslijn uitgestippeld worden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier