Dewulf opent gloednieuw ‘slim’ logistiek centrum in Rumbeke

Hendrik Decraemer aan het Smart Logistic Center: "Dit is de grootste economische injectie sinds de oprichting in 1946. (Foto SB) © (Foto SB)
Philippe Verhaest

Het nieuwe Smart Logistic Centrum van Dewulf, wereldspeler op vlak van aardappel- en worteltechniek, wordt volgende week officieel ingehuldigd. Met de investering is een bedrag van 7 miljoen euro gemoeid. “Hiermee zijn we helemaal klaar voor de 21ste eeuw”, zegt sales- en marketingdirecteur Hendrik Decramer.

Dewulf draagt een rijke geschiedenis met zich mee. Het bedrijf werd in 1946 door Robert Dewulf opgericht en is 72 jaar later uitgegroeid tot een wereldspeler op het vlak van aardappel- en worteltechniek. “We beschouwen onszelf als een volwaardige full-liner“, legt Hendrik Decramer (42), sales- en marketingdirecteur uit. “Dat houdt in dat we alle technieken en machines ontwikkelen en produceren om de grond te bewerken, de gewassen te poten, oogsten, inschuren, sorteren en transporteren.”

Momenteel staat de derde generatie aan het roer en telt Dewulf naast het hoofdkwartier langs de Moorseelsesteenweg in Rumbeke ook nog een vestiging in het Nederlandse Winsum en in Brasov in Roemenië. In 2017 bedroeg het omzetcijfer 65 miljoen euro en momenteel zijn er 290 mensen bij het bedrijf aan de slag.

In november 2016 gingen aan de overkant van de straat enkele oude vlasloodsen tegen de vlakte om plaats te maken voor een hoogtechnologisch logistiek centrum. “Dit vormt het sluitstuk van een complete transformatieronde waarbij we het productieproces perfect in kaart hebben gebracht”, vervolgt Hendrik.

7.800 vierkante meter

Een jaar na de eerste werken kon het nieuwe smart logistic center in gebruik genomen worden. “En dat zorgt voor een flinke boost binnen het bedrijf. Ons vroegere magazijn bevond zich in de Veldstraat aan het Fabriekspand. Haast in hartje Roeselare, dus. Nu bevindt onze volledige stock zich aan de overkant van de straat.”

“Dit nieuwe centrum is voor Dewulf een echte eyecatcher”

Het nieuwe logistiek centrum biedt ruimte aan 8.500 palletplaatsen en 40.000 artikelen. In totaal bestrijkt het een oppervlakte van 7.800 vierkante meter. “Dit stelt ons in staat om nóg efficiënter te werken”, benadrukt Hendrik Decramer. “Onze dealers wereldwijd worden nu nog sneller bediend en de producten voor onze montagefabriek aan de andere kant van de straat bedienen we via een glazen brug over de Moorsleedsesteenweg. Een echte eyecatcher die meteen de visie van ons bedrijf in beeld brengt. Wij willen immers altijd transparant zijn naar onze klanten.”

Slimme route

In het smart logistic centrum zullen alle producten en materialen erg compact en overzichtelijk opgesteld staan. “Amper verloren ruimte en via een slimme routeberekening op de vloer zelf worden de goederen zo snel mogelijk verzameld. Er is ook veel aandacht voor het ergonomische aspect: onze medewerkers moeten zo weinig mogelijk zelf heffen. Daarom hebben we enkele kleine rolbruggen geïnstalleerd en kozen we bewust voor veel lichtinval in het nieuwe gebouw.”

Ook het duurzame aspect speelt een belangrijke rol. “Het complex is maximaal geïsoleerd en gekoppeld aan het warmtenet dat we met Vanheede delen. We hebben ook ledverlichting met sensoren voorzien, zodat de lampen niet onnodig blijven branden.”

Het nieuwe logistiek centrum vergde een investering van 7 miljoen euro. “Maar dit was nodig om de toekomst van Dewulf te verzekeren en een verdere groei te bestendigen. Tegelijk zetten we hiermee onze lokale verankering binnen Roeselare extra in de verf. Dit is onze thuisbasis. Bovendien kunnen we met ons smart logistic center verder inspelen op de wensen van de klant en hen 24/7 bedienen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier