Desolate perrons bij De Lijn en in station Kortrijk

Redactie KW

Met de provinciale staking van vandaag is het protest tegen de besparingsmaatregelen van de centrum-rechtse regering al van deze morgen vroeg voelbaar bij De Lijn en het treinverkeer. Ook in Kortrijk.


Het stakingspiket van ACOD Spoor en ACV tekenden deze morgen al van 3.30 uur present aan de ingang van het station. “Gisteravond (zondag) om 21.30 uur hebben we het treinverkeer kunnen stilleggen. Daarna hebben we de machinisten vervoegd. We staan hier van 5 uur om te protesteren tegen de grote besparingsmaatregelen. Zo kan het niet meer verder”, zegt piketverantwoordelijke Kris Desutter van ACV Transcom, die hoopt op een grote opkomst.

Desolate perrons bij De Lijn en in station Kortrijk


Dat zegt ook ACOD Spoor-afgevaardigde M.V., die niet met zijn volledige naam in de krant wil komen. “We mogen gerust zeggen dat die maatregelen van de regering broodroof zijn. We staan hier van 3.30 uur om ons ongenoegen te uiten in het kader van de professionele akkoorden die moeten nageleefd worden.”

Desolate perrons bij De Lijn en in station Kortrijk


Eén van de weinige treinreizigers die toch kwam opdagen is Filip Vlieghe. Hij werkt in de Groendienst van Menen en spoort er elke dag heen om 5.30 uur. “Ik sta hier al meer dan een uur te wachten maar er komen blijkbaar geen treinen noch bussen. Ik geraak dus niet op mijn werk”, vertelt hij. “Gelukkig kreeg ik aan het stationsloket een briefje als bewijs voor het verstoord treinverkeer.” Filip probeert er vandaag het beste van te maken met zoontje Elias (11) die school loopt in de Pottelberg, waar ook gestaakt wordt.

Vandaag zijn er ook acties gepland aan BNP Paribas Fortis aan de Waterpoort waar het gemeenschappelijk vakbondsfront BBTK-LBC-ACLVB de regeringsmaatregelen aanklaagt die de koopkracht en de jobs bedreigen. Het gezamenlijk vakbondsfront van de distributiesector voert rond 13 uur een symbolische actie in K in Kortrijk.

(PVH – Foto’s JVGK)