Definitief kruis over Eurostadion van Ghelamco

© BELGA
Redactie KW

Joke Schauvliege kent geen omgevingsvergunning toe voor Eurostadion op Parking C

Begin deze maand gaf de Vlaamse administratie al een negatief advies voor de bouw- en milieuvergunning van het Eurostadion op Parking C van de Heizel. De gewestelijke omgevingsvergunningscommissie, die twintig Vlaamse administraties omvat, oordeelde toen al dat projectontwikkelaar Ghelamco ‘creatief omspringt’ met de wettelijk toegestane maximale oppervlakte. Het bedrijf gaf ook ‘onvoldoende garantie’ om een verkeersinfarct op de Brusselse ring te vermijden.

Minister van Omgeving Joke Schauvliege moest op basis van dat advies tegen eind januari de knoop doorhakken, maar kon in feite niet veel anders dan haar administratie volgen. Dat heeft ze nu ook gedaan. Uit alle adviezen – van onder meer de gemeente Grimbergen, het departement Mobiliteit en Openbare Werken en het Agentschap Wegen en Verkeer – concludeert de minister dat de ‘hinder en de risico’s voor mens en milieu niet tot een aanvaardbaar niveau worden beperkt’, zegt ze. De aanvraag is ook ‘niet in overeenstemming met de stedenbouwkundige voorschriften en met een goede mobiliteit’.

De minister volgt ook het oordeel van de gewestelijke omgevingscommissie over het ‘creatief omspringen met de oppervlakte’. “De totale oppervlakte van de verschillende recreatie-activiteiten samen bedraagt beduidend meer dan de toegestane 50.0000 m²”, zegt ze. Volgens de minister gaat het zelfs om ‘meer dan het dubbele’ van wat stedenbouwkundig mogelijk is op de site, en worden de oppervlaktes voor sanitair, horeca en nutsvoorzieningen niet eens meegerekend, hoewel die ook deels ten dienste van de recreatie staan.

Ghelamco heeft ook te weinig details gegeven over hoe het de verkeersdrukte wil aanpakken, waardoor ‘de bijkomende verkeersgeneratie onduidelijk blijft’, stelt Schauvliege. Tot slot verschilt de finale vergunningsaanvraag die in 2017 werd ingediend zo hard van de milieu-effectenrapportage van een jaar eerder, dat de milieueffecten van het project ‘onvoldoende kunnen worden ingeschat'”

Minister Schauvliege keldert hiermee het Eurostadion-project op Parking C van de Heizel.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier