Daikin haalt productie uit Tsjechië en China terug

Redactie KW

Daikin Europe en vzw Oesterbank slaan de handen in elkaar om producties uit Tsjechië en China terug naar Oostende te halen. Een eerste project levert meteen zestig nieuwe jobs op. “Flexibiliteit kan belangrijker zijn dan de prijs”.

De intentie van Daikin Europe en Oesterbank om producties terug naar Oostende te halen is opvallend. Vandaag gebeurt net vaak het omgekeerde en verhuizen bedrijven hun producties richting Oost-Europa en Azië. Veelal om financiële redenen. “Maar het is niet alleen de prijs die telt. Ook flexibiliteit is belangrijk“, zegt Luc Rosseel, directeur van de Oesterbank. Voor klanten van Daikin is die flexibiliteit prioritair. Samen met vzw Oesterbank werd een logistiek plan uitgewerkt waardoor Oesterbank binnen de twee uur na afroep kan leveren.

“Onze samenwerking is al jaren gebaseerd op de kwaliteit van geleverde prestaties en producten. Vandaag is vzw Oesterbank een verlengstuk van ons bedrijf geworden, de binding tussen toeleveranciers en Daikin als productiebedrijf. Door deze samenwerking kunnen we bijkomende productieactiviteiten lokaliseren in een verankeringsproject“, zegt Frans Hoorelbeke, voorzitter van Daikin Europe. De samenwerking krijgt vandaag nog een extra dimensie. Daikin Europe en vzw Oesterbank kijken over de grenzen heen en willen assemblages uit Oost-Europa en China terughalen. “We hebben samen de berekening gemaakt en gaan de uitdaging aan. Concreet halen we een productie uit Tsjechië terug. Dit is niet alleen belangrijk voor de lokale economie, maar creëert ook zestig nieuwe arbeidsplaatsen. De massaproductie start begin januari 2018. In een tweede project willen we straks ook een productie uit China terughalen. Ook dit zal extra jobs opleveren”, zegt Luc Rosseel.

Vlaams viceminister-president Bart Tommelein, die donderdag een werkbezoek bracht aan de Oesterbank, is onder de indruk. “De Oesterbank verzorgt als toeleverancier het maatwerk voor bedrijven uit de regio die pionier zijn in innovatie. Dit bedrijf biedt een unieke kans voor wie het niet zo gemakkelijk heeft op onze arbeidsmarkt, maar draagt dus tegelijk ook bij om de werkloosheid in onze streek te doen dalen. Want ze zorgen bijvoorbeeld voor extra jobs die vanuit Tsjechië terugkeren. Een meerwaarde voor de regio en de ganse economie. Ik ben voortaan alvast een ambassadeur in Brussel”, zegt Tommelein. Frans Hoorelbeke overhandigde donderdag nog de ‘Procurement Daikin Award 2017’ aan de Oesterbank. Alle medewerkers ontvingen een horloge. “Uit dankbaarheid voor de geleverde prestaties”, zei hij.

(DJ / foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier