Dag van de Ondernemer : “Ondernemerschap moet in je vel zitten”

Geert Bourgeois en Karel Van Eetvelt kregen samen met een delegatie ondernemers een rondleiding bij Delta Light in Wevelgem. Ze kregen hier uitleg van een van de zaakvoerders Peter Ameloot over de werking van het automatisch magazijn. © Foto MVM
Redactie KW

Op de Dag van de Ondernemer bracht minister-president Geert Bourgeos en ceo van Unizo Karel Van Eetvelt een bezoek aan Delta Light in Wevelgem. Ze vragen aandacht voor een positieve benadering van het ondernemerschap.

Unizo riep de ‘Dag van de Ondernemer’ in het leven om het economische en maatschappelijk belang van ondernemers onmiskenbaar is. Ze zorgen niet alleen voor economische vooruitgang, maar ook voor duizenden jobs.

Volgens Unizo is stilaan weer verbetering merkbaar wat het ondernemerschap betreft. “In Vlaanderen is er een stijging van het aantal starters met 2,4%“, weet Karel Van Eetvelt. “We tellen 33.201 starters ten opzichte van 32.433 starters tijdens dezelfde periode vorig jaar. In Wallonië is er een beperkte daling van het aantal starters ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar telt Wallonië tijdens de eerste 9 maanden 15.510 starters ten opzichte van 15.801 starters vorig jaar, wat gelijk is aan een daling van 1,8%.”

Voor West-Vlaanderen zijn de cijfers minder spectaculair, maar noteert Unizo toch een stijging van 1,4% starters. In de eerste maanden van 2015 waren dat er 6.190 tegenover 6.102 in dezelfde periode vorig jaar en 5.326 in 2013.

Minister-president Geert Bourgeois dankte op zijn beurt de ondernemers voor hun belangrijke maatschappelijke rol. Hij had vooral lof voor de familiebedrijven. “Drie vierde van de Vlaamse bedrijven zijn familiebedrijven. Ze zorgen voor 45 procent van de tewerkstelling en een derde van het bruto binnenlands product. Het zijn bovendien duurzame bedrijven. Onze ondernemers komen nog te vaak met negatief nieuws in beeld, terwijl er heel succesverhalen zijn die in de schaduw blijven. Een bedrijf zoals Delta Light moet je bewonderen om hun moed om wereldwijd te werken. We moeten positiever staan tegenover onze ondernemers, zelfs als ze eens mislukken. Ze werken hard voor onze welvaart in moeilijke omstandigheden.”

Geert Bourgeois mocht de werking van een verlichtingselement testen.
Geert Bourgeois mocht de werking van een verlichtingselement testen.© Foto MVM

.

Unizo lanceerde tijdelijke tatoeages bij de ondernemers, “want ondernemen dat zit in je vel.” Stefaan Dezeure van Elektro Taelman uit Bellegem liet zich zo’n tijdelijke tattoo aanmeten. “Ondernemerschap moet wel in je vel zitten, anders hou je het niet vol”, weet hij. “Concurrentie, regelgeving en hoge loonlasten zorgen ervoor dat wij en onze werknemers vandaag meer en harder moeten werken om hetzelfde resultaat te bereiken.”

Het is belangrijk dat mensen inzien hoe moeilijk ondernemen tegenwoordig is

Stefaan Dezeure liet een tatoeage plaatsen die aangeeft dat ondernemen hem in zijn vel zit.
Stefaan Dezeure liet een tatoeage plaatsen die aangeeft dat ondernemen hem in zijn vel zit.© Foto MVM

Peter Ameloot van Delta Light was blij met de komst van de minister-president en de ceo van Unizo aan zijn familiebedrijf. “Het is belangrijk dat mensen inzien hoe moeilijk ondernemen tegenwoordig is. Deze politici beseffen het misschien wel, maar bij de publieke opinie krijgen ondernemers nog te vaak een negatieve stempel. Het is belangrijk dat de sociale lasten zullen dalen zoals de huidige regering heeft beloofd. Enkel zo kunnen we onze concurrentiepositie tegenover het buitenland verstevigen en meer werkgelegenheid creëren.”

(MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier