Coöperatie Inero moet landbouwers helpen tegen de droogte

49 landbouwers uit Ardooie en omgeving ondertekenden het aandelenregister. © Joke Couvreur
Redactie KW

De nieuwe landbouwcoöperatie werd op donderdagavond 14 september ingehuldgd in aanwezigheid van onder meer minister van landbouw Joke Schauvliege. Dit gebeurde op de zetel van het diepvriesgroentebedrijf Ardo, dat de spil vormt in de nieuwe constructie.

Op 14 september 2017 werden 49 landbouwers uit Ardooie lid van de coöperatie Inero CVBA. De coöperatie zal gezuiverd afvalwater van het groenteverwerkend bedrijf Ardo gebruiken voor irrigatie. Nadat het water wordt gestockeerd in een bekken van 150 000 m³ zal het via 32 km ondergrondse leidingen over ongeveer 500 ha worden verdeeld. Dit zal de landbouwers wapenen tegen toekomstige droogtes.

Ardo is een grote waterverbruiker, maar door het voortouw te nemen in dit project, helpt het bedrijf voorkomen dat het omliggend landbouwgebied verdroogt. Waar het bedrijf dan weer zelf baat bij heeft, want het is voor de aanvoer van zijn grondstoffen sterk afhankelijk van de lokale landbouw.

Een en ander werd mogelijk binnen het Europese programma F2AGRI (effluent to agriculture) en de daarbij horende Interreg financiering. Ook Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen ondersteunen het project. Het provinciaal praktijkcentrum Inagro speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van dit toch wel indrukwekkend project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier