Containertrafiek in haven Zeebrugge met kwart gedaald

Redactie KW

De haven van Zeebrugge heeft van januari tot en met september 28,9 miljoen ton goederen behandeld. Dat is 11 procent minder dan vorig jaar.

De daling komt volledig op het conto van de containertrafiek. Die lag tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 24,4 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De haven wijt dat aan “de vermindering van de deepsea-diensten op Azië en de wijzigingen in de containerallianties”. Hoe de containertrafiek in de nabije toekomst zal evolueren, is niet duidelijk, voegt Joke Swyngedouw, de woordvoerster van de haven toe. “De allianties zijn nog volop aan het verschuiven.”

De haven van Zeebrugge benadrukt donderdag dat de meeste andere sectoren wel een stijging lieten optekenen in de eerste negen maanden. Zo nam de roll-on/roll-off-trafiek op het Verenigd Koninkrijk met 5 procent toe en groeiden Scandinavië-bestemmingen met 10 procent. De haven behandelde tot en met september ook bijna 1,75 miljoen nieuwe wagens, 8 procent meer dan in dezelfde periode in 2014. Over het hele jaar verwacht de haven 2,5 miljoen wagens te behandelen.

Meer vloeibaar bulk na negen maanden

De volumes vloeibare bulk lagen na negen maanden 4,6 procent hoger dan vorig jaar, vooral omdat er meer vloeibaar aardgas (lng) werd ingevoerd. De vaste bulk steeg met 6 procent. Hier verwijst de haven onder meer naar granenbehandelaar Borlix (+21,7 procent), die voornamelijk haver voor menselijke voeding (havervlokken, muesli’s, enz.) overslaat.

Het stukgoed ten slotte, staat na negen maanden op een verlies op van 2,6 procent.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier