Rubriek Economie

Containerterminal Wielsbeke breidt uit met 6 hectare

15/06/17 om 19:49 - Bijgewerkt om 19:48

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Pom West-Vlaanderen en Waterwegen & Zeekanaal nv investeren samen 10 miljoen euro in de uitbreiding en updating van de containerterminal aan de Ooigemstraat waar extra 6 hectare grond voor nodig is.

Containerterminal Wielsbeke breidt uit met 6 hectare

Claudia Van Vooren (Waterwegen & Zeekanaal), Dany Eyben (Delcatransport), Alexander Demon (Pom West-Vlaanderen) en West-Vlaams Gedeputeerde Jean de Bethune op de kade van de containerterminal in Wielsbeke © DJW

De akte van aankoop is intussen een feit en het bestek voor de werken is zo goed als rond. Eind 2018 zou de terminal dankzij de investering drie binnenschepen tegelijk kunnen bedienen. Dat is meer dan nu het geval is. En die uitbreiding zelf is ook nodig. Want sinds de Pom eind november 2014 de vrijwel uitgebluste terminal overnam van Katoen Natie is op basis van de cijfers van vorig jaar duidelijk dat het laden en lossen via de binnenwateren in Zuid-West-Vlaanderen toekomst heeft.

In 2016 realiseerde de Wielsbeekse terminal een verwerking van 12.000 containers, 17.000 ton bulk en 23.000 ton paletten. Daarmee werd in nauwelijks twee jaar de verzadiging bereikt en is de geplande uitbreiding nu pure noodzaak indien West-Vlaanderen de binnenscheepvaart op zijn waterlopen intensief wil promoten. Daarnaast wil de Pom ook werk maken van het kanaal Bossuit-Kortrijk waarlangs een nieuwe terminal mogelijk is en het kanaal Roeselare-Leie. Bedoeling is om tegen 2040 zeker in de West-Vlaamse provincie het vrachttransport over de weg ingrijpend te verminderen door een waardig alternatief met de binnenscheepvaart aan te bieden.

(DJW/ foto DJW)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!