Congres in Londen kiest Roeselare als internationaal shoppingvoorbeeld

Redactie KW

Britse academici en retailexperten kijken vrijdag richting Roeselare en hoe de stad de winkelleegstand aanpakt en het winkelcentrum levendig houdt.

Een vijftigtal academici focust morgen vrijdag in Londen op het zogeheten Roeselaarse model, met onder andere overal gratis wifi, een city app en handfree shopping, waardoor je niet meer moet sleuren met winkelzakken en een fietskoerier de boodschappen tot bij je auto brengt.

Het zijn professor Kim Cassidy van de Nottingham Business School en de Britse retailgoeroe Bill Grimsey die Roeselare vorig jaar ontdekten als winkelstad. Beide experten zijn gespecialiseerd in de problematiek van winkelleegstand en hoe shoppingsteden op de kaart te houden. Tijdens een academisch congres in Londen zullen ze samen met een vijftigtal topexperten debatteren over de moeilijkheden waar almaar meer Britse winkelsteden – net zoals in Vlaanderen – mee te maken krijgen. En opmerkelijk: Roeselare zal daarbij als internationaal rolmodel fungeren.

Kernplan met vijf doelstellingen

Roeselare was vorig jaar de eerste ‘smart city’ van Vlaanderen. In het najaar wordt gestart met handfree shopping. Daarnaast onderzoekt de stad ook in welke mate ze op zaterdag gratis kinderopvang aan shoppende ouders kan aanbieden. Een andere belangrijke reden waarom er internationaal richting Roeselare wordt gekeken, ligt bij het zogenaamde ‘kernplan’, waarmee de stad zichzelf vijftig concrete doelstellingen oplegt.

“Roeselare probeert niet op de trends mee te surfen, we proberen de trend te zetten”, zegt burgemeester Kris Declercq. “En dat doen we door over alle beleidsdomeinen heen te denken. Een winkelstad aantrekkelijk maken, is niet louter een economisch verhaal. Het draait om innovatie, om mobiliteit, ruimtelijke ordening, enzovoort. Als stad pak je dat probleem alleen met een totaalplan aan.”

Congres in Londen kiest Roeselare als internationaal shoppingvoorbeeld

ARhus als extra magneet

Gemiddeld staan in de dertien Vlaamse centrumsteden 8,9 procent van de handelszaken in de binnenstad leeg. In Roeselare was dat begin dit jaar 8,4 procent. Op het De Munt-plein, waar ook kenniscentrum ARhus gevestigd is, passeren er dagelijks zes procent meer kooplustige Vlamingen dan in de gemiddelde Belgische winkelstraat. Het Kenniscentrum zoog vorig jaar 330.000 bezoekers naar de binnenstad – 27 procent meer dan in 2014 – waar ook de winkels in de buurt van meegenieten.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier