Commerciële leegstand spectaculair gedaald in Kortrijk

We herkennen Mattijs Baekelant (Unizo), Mathias D'Hellem (GloriousMen), schepen Rudolf Scherpereel en Wouter Lecluyse (stad Kortrijk). © AXV
Axel Vandenheede

De feitenfiches detailhandel 2016 zijn uitermate positief voor Kortrijk als het om leegstand gaat: in twee jaar tijd is het aantal vierkante meter leegstaande winkelvloeroppervlakte met 32 procent gedaald.

Kortrijk heeft lange tijd gekampt met grote leegstandscijfers wat betreft handelspanden winkelvloeroppervlakte, maar daar is nu verandering in gekomen. Een studie van het bureau Locatus, dat in het najaar van 2015 tellingen uitvoerde in onder meer Kortrijk, toont een significant daling van zowel het aantal leegstaande handelspanden als de leegstaande winkelvloeroppervlakte.

“In 2014 stond in Kortrijk 14 procent van de handelspanden leeg, dit jaar is dat 9,2 procent”, stelt schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). “Dat is een daling van 23 procent. Wat betreft leegstaande winkelvloeroppervlakte haalt Kortrijk zelfs een cijfer van -32 procent: in 2014 was er 11,4 procent aan leegstaande winkelvloeroppervlakte, nu is dat nog 7,9 procent.”

Duwtje in de rug

De schepen ziet één grote katalysator voor dit fenomeen: Kortrijk Zaait. “Twee jaar geleden werd Kortrijk Zaait opgestart om die leegstandscijfers naar beneden te krijgen. Nu plukken we de vruchten van deze actie. Kortrijk Zaait kwam er op initiatief van het stadsbestuur, maar het is niet onze bedoeling om immokantoor te spelen. We wilden en willen eigenaars van leegstaande handelspanden en ondernemers die een stek zoeken samenbrengen, een duwtje in de rug geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier