Chinezen bouwen Europees logistiek park voor ruim 85 miljoen euro in Zeebrugge

De Chinese groep Lingang tekende een akkoord om op de Maritieme Logistieke Zone een Europees logistiek centrum te ontwikkelen. © RJ
Redactie KW

Het havenbestuur MBZ tekende met de Chinese groep Lingang een akkoord voor de oprichting van een Europees logistiek diensten- en distributiepark. Het gaat om een investering van 85,3 miljoen euro in de Maritieme Logistieke Zone in de achterhaven.

Op het havencongres donderdag in Brugge, maakt gedelegeerd bestuurder van de haven Joachim Coens bekend dat de Chinese groep Lingang 85,3 miljoen euro investeert in de Maritieme Logistieke zone. Onder de noemer ‘One park, two centers China/Europe’ engageert Lingang zich om op 30ha een park uit te bouwen voor Chinese en andere internationale logistieke spelers.

Slechts twee bedrijven

Het havenbestuur zoekt al lang naar bedrijven die zich op de 120ha grote Maritieme Logistieke Zone willen vestigen. Een struikelblok voor investeringen is het verschil in interpretatie tussen havenarbeid of logistiek werk. Tot nog toe kwamen er slechts twee bedrijven: in 2009 de Antwerpse koffiehandelaar Efico en in 2017 de Brugse transporteur NDQ. Logistieke groep ECS/2XL zag wegens de onduidelijkheid over het havenarbeidersstatuut af van een investering.

De Shangai Lingang Economic Development Group zijn geen kleine jongens. Het Chinese staatsbedrijf ontwikkelde de zone Lingang van maar liefst 315 vierkante kilometer. Dat is meer dan de totale oppervlakte van Brugge, Blankenberge, Knokke-Heist en Damme samen. Daar zijn zowel Chinese bedrijven als internationale spelers gevestigd, bijvoorbeeld Caterpillar en Daimler-Benz (Mercedes). (RJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier