Chef Ten Bogaerde geeft ster terug aan Michelin

An Taillieu en Iain Wittevrongel willen een restaurant met een ongedwongen sfeer. © IV
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Op 15 december sluiten Iain Wittevrongel en An Taillieu de deuren van gastronomisch restaurant Ten Bogaerde. Meteen gaf de chef te kennen aan Michelin dat hij zijn ster teruggeeft. “In maart starten we op dezelfde locatie met een ander soort restaurant, een waarbij de pot op tafel mag”, vertelt Iain.

Twaalf jaar geleden startten Iain Wittevrongel (46) en An Taillieu (40) Ten Bogaerde in de gelijknamige abdijhoeve in Koksijde. “Maar op 15 december sluiten we het gastronomisch restaurant”, vertelt Iain. “Het interieur wordt volledig gestript en vernieuwd. Op 15 maart openen we dan een nieuw restaurant, laagdrempelig en met een losse sfeer. De potten mogen op tafel, liefst nog met een fles wijn erbij.”

Michelin

Enkele maanden geleden maakte hij zijn plannen bekend aan de mensen van de Michelingids. “Ik ben Michelin enorm dankbaar voor de mooie erkenning die ze me sinds de gids van 2012 gaven. Het is voor mij nog altijd een heel toonaangevende gids en ik heb veel aan hen te danken. Maar na twaalf jaar is het tijd voor iets nieuws en dat moet geen sterrenrestaurant zijn.”

“De hedendaagse gastronomie is te complex geworden voor mij. Met een ster komt een deel van je publiek met bepaalde verwachtingen, maar bij mij zullen ze nooit een wauw-effect ervaren door ingewikkelde bereidingen. Ik wil terug naar de essentie: een authentieke keuken, gebaseerd op de Franse keuken. Eenvoudige gerechten waarbij het product centraal staat. Ik wil met topproducten werken, die minimale ingrepen nodig hebben.”

Geen menu meer

In de gastronomie is het een trend om zoveel mogelijk met vooropgestelde menu’s te werken. “Wij maken de omgekeerde beweging“, vertelt de chef. “Wij schaffen de menuformule af en werken enkel nog met gerechten op de kaart. Iedereen kan kiezen wat hij of zij wil eten. En daarbij mag de pot op tafel. We willen een restaurant met een losse, conviviale sfeer.”

“We willen een gezellig restaurant waar de pot op tafel mag, liefst met een fles wijn erbij”

En als de pot op tafel komt, mag daar zeker ook een fles wijn bij. Ten Bogaerde is intussen bekend om de stevige wijnkaart, die een heel goede verhouding prijs-kwaliteit heeft. An en Iain zijn trots op hun wijnkaart. “De prijzen zijn heel gematigd”, vertelt Iain. “Het is mijn overtuiging dat wijn moet gedronken worden.”

Vier avonden gesloten

Wat ook verandert, zijn de sluitingsdagen. Het restaurant zal minder vaak open zijn. “We zijn open op vrijdag, zaterdag en zondag zowel ‘s middags als ‘s avonds. Op maandag- en dinsdagmiddag is het restaurant ook open, maar ‘s avonds niet. Woensdag en donderdag zijn we de hele dag gesloten. Dat biedt ons de mogelijkheid om vier avonden per week bij onze dochters Lizette en Ellis te zijn. En ook voor het personeel is dat interessant.”

Iain Wittevrongel groeide op in Sint-Idesbald. Zijn vader vormde de vierde generatie van viswinkel Mare Nostrum. Als jongeman trok hij naar hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hij deed ervaring op in Brussel, Namen en New York. An groeide op in Vichte en studeerde vertaler-tolk. Sinds 2005 is ze gastvrouw van Ten Bogaerde en volgde ze een opleiding tot sommelier.