Chauffage Declercq uit Izegem haalt groot order binnen

© Frank Meurisse
Redactie KW

Met de tweede fase van het AZ Groeninge is immers zowat 11 miljoen euro gemoeid. Hoewel het bedrijf nu deel uitmaakt van een groter concern, blijft de Izegemse verankering belangrijk. “Dat zal altijd zo blijven, het is immers ook de visie van SPIE,” meent Wim Declercq.

Vader en zoon Gustaaf en Roger Declercq startten in 1938 met het bedrijf, na de Tweede Wereldoorlog werd het eerste personeelslid aangeworven en sindsdien ging het steeds crescendo. Ruim driekwart eeuw later is de term Chauffage Declercq nog altijd een begrip in Izegem en omstreken, al vaart het schip nu na de overname in 2011 onder de vlag van SPIE Belgium. “Op de werkvloer is er eigenlijk weinig veranderd”, zegt business unit manager Wim Declercq. “Alle personeel werd overgenomen. Het is de visie van SPIE om met units dicht bij de klanten te werken. Uiteraard volgen we de bedrijfscultuur van SPIE, er is daardoor nog meer aandacht voor veiligheid en interne rapportering. Maar het feit dat haast alle personeel aan boord is gebleven, is misschien het beste bewijs dat hier weinig veranderd is.”

“We werken vooral projectgebonden, echter op termijn streven we meer en meer recurrente activiteiten na. Die grote projecten bieden natuurlijk heel wat opportuniteiten, maar de risico’s zijn ook navenant. Maar ook middelgrote HVAC-projecten plaatsen we natuurlijk graag op onze planning. Voorbeelden? Het vervangen van een chauffageketel in een bedrijf hier op de industriezone, of het voorzien van de cv-installatie van 42studentenkamers in Brugge, … “

Om die grotere projecten aan te gaan richt men tijdelijke verenigingen op, waar men samen met andere partners de aanbesteding probeert binnen te halen. “Je moet al aan heel wat eisen voldoen om gewoon in aanmerking te komen voor het lot HVAC. De jongste jaren vertoefden we vooral in de ziekenhuiswereld: Jan Yperman (Ieper), Heilig Hartziekenhuis (Roeselare), Sint-Jozefskliniek (Izegem), AZ Damiaan (Oostende), Sint-Andries (Tielt), Maria Middelares (Gent)… En na de eerste fase van AZ Groeninge, nu straks ook fase twee. Die zouden we in september 2014 aanvatten, bedoeling is om halfweg 2016 daarmee klaar te zijn. Ondertussen zal er het gros van de tijd zowat 30 man aan de slag zijn.”

En straks is er ook nog AZ Delta op de grens met Izegem en Oekene. “Daar zullen we uiteraard ook meedingen naar dat order, maar dat wordt pas verwacht ten vroegste tegen mid 2015. En we focussen al op de toekomst, we beseffen ook wel dat er straks een einde komt aan die bouwwoede in de ziekenhuiswereld.”

(WVS – foto FM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier