CEO Valvan Baling: “Lokaal bestuur denkt sterk met ons mee”

Peter Vandeputte staat voor zijn bedrijf Valvan in Menen. (Foto MM)
Redactie KW

Peter Vandeputte is ceo van het bedrijf Valvan Baling Systems, dat balenpersen en sorteerinstallaties produceert. Het grootste deel van zijn verkoop gaat naar het buitenland en bereikt zelfs China of Indonesië. “Ongeveer 90 procent van de persenverkoop is export.”

Peter Vandeputte (54) is getrouwd met Katrien Vanden Avenne en heeft drie kinderen: Elise (27), Maurits (26) en Edward (24). Hij heeft diverse hobby’s, van fietsen en moestuinieren tot zeilen. Hij volgde middelbare studies in Gent en studeerde af als burgerlijk ingenieur elektromechanica.

Het bedrijf Valvan telde dertig jaar geleden – toen Peter er voor het eerst begon te werken – maar 15 werknemers. Ondertussen is Valvan serieus gegroeid en maakt het deel uit van de Valtech-groep. Nu heeft het Meense bedrijf 250 werknemers in dienst. “Mijn moeder is van Menen. Zo bindt niet alleen mijn bedrijf, maar ook mijn afkomst me aan de streek”, vertelt Peter. “Vroeger waren mijn vader en oom de aandeelhouders van het bedrijf. Vandaag zijn dat de tweede generatie broers, namelijk Frank en mezelf.”

Tweedehandskledij

Oorspronkelijk produceerde het bedrijf alleen afvalcontainers, maar de recyclagesector van tweedehandskledij had persen nodig voor de export van hun gesorteerde kledij. “Dankzij een lokaal bedrijf dat persen maakte, verkregen we de technologie om materialen samen te persen. Later werden die machines verder uitgebreid tot het persen van nieuwe textielvezels en werden ze meer geautomatiseerd. De vezelpersen stammen af van de vlasindustrie, die vroeger in deze omstreken primeerde.”

Later werd het bedrijf Vaskon uit Roeselare overgenomen en kon Valvan dankzij hun kennis volautomatische verpakking, omsnoering en labeling van de balen ontwikkelen. Parallel met hun balenpersen produceert het bedrijf sorteerinstallaties voor tweedehandskledij die net zoals de persen buiten België en Europa in de smaak vallen. “Wij verkopen onze persen wereldwijd. Van China tot India en Indonesië. Ongeveer 90 procent van de persenverkoop is export. De sorteerinstallaties verkopen we vooral binnen Europa, in Duitsland, Nederland, maar ook België. 80 procent van onze totale verkoop van onze sorteerinstallaties is export.”

“We willen kinderen warm maken voor technologie”

Het laatste innovatieve project waar Peter zijn schouders onder zette, was de cameratechnologie die volautomatisch de aard van een kledingstuk kan detecteren. “De camera kan bijvoorbeeld bepalen dat een trui uit 70 procent polyester en 30 procent wol bestaat, wat een heel belangrijke stap is binnen het recyclageproces van kledij. Er is heel veel vraag naar deze nieuwe techniek.”

Barbecue

Twee weken geleden werkte het bedrijf samen met basisschool Het Binnenhof om een barbecue te bouwen. “We willen kinderen warm maken voor technologie. Wij zijn volgens mij ook een van de meest aantrekkelijke werkgevers op dat vlak. We werken heel gevarieerd en blijven ook evolueren. Mensen die techniek studeren, kijken naar een mooie toekomst. Aantrekkelijke jobs voor hen liggen bij familiale bedrijven zoals Valvan”, knipoogt Peter.

Op lokaal vlak staat Peter positief tegenover het ondernemersklimaat in Menen. “We hebben goede technische scholen in de buurt en ook het lokale bestuur denkt met ons mee. Het houdt rekening met de lokale noden en de belangen van de bedrijven. Het bestuurt handelt kordaat als we iets nodig hebben. Zo werd een bouwvergunning recent vlot goedgekeurd, waardoor we onze tewerkstelling kunnen opdrijven.”

(Michiel Maertens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier