Carrefour Rijselstraat in Menen sluit definitief op 31 december

Foto NVM © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

De stad verliest dit jaar opnieuw een handelszaak in het centrum. En niet zomaar eentje, wel de goed draaiende supermarkt Carrefour Market in de Rijselstraat. “Daar wringt het schoentje nu net. We hebben heel veel trouwe klanten maar toch zijn we genoodzaakt om te stoppen”, zegt zelfstandig zaakvoerder en eigenaar Patrick Demuynck. “De kosten zijn torenhoog en dan spreek ik nog niet over de concurrentie die we voelen.”

De 57-jarige zaakvoerder uit Gullegem startte in 2002 met Carrefour Market in de Rijselstraat. “Ik zag onmiddellijk dat er potentieel in de zaak zat. We hebben later een grote investering gedaan om de winkel nog toegankelijker te maken dan voorheen. Met succes, want Menen is een warme stad. Het is heel motiverend om in de stad zaken te doen”, aldus Patrick.

Dit jaar komt nu een einde aan. “Eind december sluiten we definitief de deuren. De prijzendruk is te groot geworden, we kunnen het niet meer aan. De kosten voor huur en de elektriciteit liggen in het centrum ook hoger dan aan de rand van de stad. Als je op den duur meer kosten dan opbrengsten hebt, weet je dat het einde onherroepelijk in zicht is”, vertelt Patrick. “Het is met véél pijn in het hart. De kosten zijn torenhoog in het centrum en dan spreek ik nog niet over de hete adem van de concurrentie ins onze nek. Alle centrumwinkels ervaren vroeg of laat hetzelfde probleem.”

Slager

Op 14-jarige leeftijd leerde Patrick al de stiel van slager. “Ik heb dat beroep 15 jaar uitgeoefend, maar als zaakvoerder vond ik uiteindelijk helemaal mijn draai. Ik heb vandaag een vijftal winkels onder mijn hoede. Supermarkt Delhaize langs de Ieperstraat werd in 2013 heropend als Carrefour Market. Deze winkel had een goede reputatie én een goede locatie. Daarom is het vandaag een vlot draaiende winkel. Er is daar ook een parking die we in de Rijselstraat niet hebben. Nogmaals, een veel voorkomend probleem bij een centrumwinkel”, vertelt Patrick.

“Als je meer kosten hebt dan opbrengsten, weet je dat het einde onherroepelijk in zicht is” – Patrick Demuynck

Volgens hem hebben alleen enkele specifieke winkels een overlevingskans in het centrum. “Speciaalzaken of ambachtelijke winkels met goederen en waren die klanten niet in de grote warenhuizen kunnen vinden, kunnen nog het beste gedijen in een stadscentrum. Elke centrumwinkel fungeert anders als een soort depannagewinkel, willen of niet. Mensen gaan er als ze iets te kort hebben. Het is ook een plaats waar de oudere bewoners of de mensen zonder auto gemakkelijk te voet naar toe kunnen. Maar dat is uiteraard nefast voor een grootwarenhuis”, aldus Patrick.

“Geen ontslagen”

Alle klanten zullen vanaf 2018 dus naar Carrefour Market in de Ieperstraat in Menen moeten trekken. “Iedereen is meer dan welkom in onze andere winkel. Alle voorwaarden zullen van kracht blijven, net als de klantenkaart”, haalt Patrick aan. “Het personeel van de winkel in de Rijselstraat zal ook zonder problemen de oversteek kunnen maken naar onze andere winkel in de Ieperstraat. Niemand zal met de feestdagen zijn ontslag krijgen, dat wil ik duidelijk stellen.”

“Ik sluit met pijn in het hart”, vertelt zaakvoerder Patrick Demuynck, die ook andere supermarktvestigingen beheert. (Foto NVM)© Nicolas Verhaeghe

Het personeel is en blijft prioriteit voor Patrick. “Ik wil een goede verstandhouding behouden met mijn werknemers. Het doet mij veel pijn om te moeten stoppen, want we hebben ons al die jaren heel goed geamuseerd. Ik ben een bescheiden zaakvoerder die niet graag in the picture staat. Daarom wil ik ook niet op de foto. De mensen die het waarmaken in de winkel, dat zijn diegenen die in de spotlights mogen staan”, vindt Patrick.

Nieuwe huurder

De lot van de Carrefour in de Rijselstraat is bezegeld. Wat er daarna komt, weet Patrick nog niet. “Nu ga ik op zoek samen met de eigenaar van het gebouw naar een nieuwe huurder. Wie of wat er in de plaats komt weet ik dus niet, we zien wel”, besluit Patrick.

(Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier