Captains Gin: Vliegeniers voorop

Johan Douchy heeft maar liefst vier eigen gins in zijn gamma, als eerbetoon aan overleden vliegeniers. © Benny Proot
Bert Vanden Berghe

Het Oostendse familiebedrijf Wijnhuis Douchy heeft sinds kort vier eigen gins in hun gamma, die verwijzen naar de vliegeniers die gestorven zijn in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Wat begon met een eerbetoon aan een ver familielid, resulteerde onder meer in een … een blauwe gin.

“Onze familie is oorspronkelijk afkomstig uit Italië, maar kwam in Noord-Frankrijk terecht”, licht Johan kort toe. “Van daaruit zijn we uitgezwermd. Zelf ben ik afkomstig van Poelkapelle.” Johan droomde van een eigen zaak en via de liefde belandde hij in Oostende, waar ze in de Koningsstraat een drankenwinkel begonnen.

Begin de jaren 90 had Wijnhuis Douchy enkele filialen in onze provincie, maar vandaag ligt de focus voluit op Oostende met twee winkels, in de industriezone en op een boogscheut van de dijk.

“In 2014 kwamen we met onze Britse ginleverancier Langley overeen om een eigen merk uit de grond te stampen: The Captains Gin, een knipoog naar Gustave Douchy, een kozijn van mijn grootvader. Hij was een flying ace, een piloot uit de Eerste Wereldoorlog dat vijandige vliegtuigen uit de lucht moest halen. Hij overleed in juli 1943. Daarom is het aantal graden van de gin 43,7 procent, een verwijzing naar de maand en het jaar waarin hij stierf.”

Guynemer

Vrij snel nadien zorgde Johan voor een tweede gin met een link naar Georges Guynemer, die wereldberoemd werd door zijn luchtduel met een Duitser, wiens mitrailleur haperde. Omdat hij het niet ‘sportief’ vond, besloot Guynemer de man niét neer te schieten. Guynemer hield het luchtruim veilig boven Poelkapelle, waar hij in 1917 ook het leven liet na een crash. Het bekende standbeeld met de ooievaar aan de kerk is een eerbetoon aan hem. Omdat hij 53 overwinningen had, is de gin 53 graden.

Captains Gin: Vliegeniers voorop
© Benny Proot

De derde gin werd een rode gin, door het toevoegen van braambessenlikeur, een link naar de zogeheten Rode Baron, die in 1915 een tijdlang in Oostende vertoefde. Ondertussen is er ook een blauwe versie, met blue curaçao. Willy Coppens de Houthulst, de aas met de meest Belgische overwinningen, vloog met een blauw vliegtuig. Van alle versies verscheen op voorhand ook een limited edition. “Er is veel vraag naar The Captain’s Gin. De geschiedenis spreekt hen aan.”

Perfect Serve

Van The Captain’s Gin werden er telkens limited editions uitgebracht om daarna een vaste waarde in het assortiment te worden. De gins drink je bij voorkeur met de Fever Tree Mediterranean.

De gins zijn ook geschikt om te verwerken in cocktails. De Captain’s Gin is in de zaak te koop en via de webshop.

Captains Gin: Vliegeniers voorop

Volg de reeks op www.kw.be/gin