Rubriek Economie

Capaciteit Panamakanaal verdubbeld... dankzij West-Vlaams bedrijf

29/06/16 om 22:37 - Bijgewerkt om 22:37

Op het Panamakanaal werden sluizen geïnstalleerd om de capaciteit van de waterweg te verdubbelen.

Capaciteit Panamakanaal verdubbeld... dankzij West-Vlaams bedrijf

© Getty Images/iStockphoto

Deze nieuwe sluizen vergroten de breedte en diepte die nodig zijn voor moderne containerschepen. De nieuwe sluizen vereisen 18 waterbekkens, waarvan 9 aan de kant van de Atlantische en 9 aan de kant van de Grote Oceaan.

De waterbekkens werden uit waterdichte PVC geomembranen en geocomposieten gemaakt. Sioen speelde een belangrijke rol in de aanleg van deze waterbekkens. Manifattura Fontana S.p.A., deel van de Sioen Industries groep, leverde het PP geotextiel. Het geotextiel werd op een PVC geomembraan gelast en vormt zo een stevige liner. Het non-woven geotextiel van Sioen fungeert als anti-perforatie laag en verhoogt de treksterkte van de waterdichte liner.

Voor dit project leverde Sioen (Manifattura Fontana) zo'n 800 000 m² licht geotextiel voor het waterdichte PVC membraan en meer dan 100 000 m² heavy duty geotextiel (voor extra bescherming).

Sinds de oorspronkelijke aanleg van het Panamakanaal in 1881 en de inhuldiging in 1914, is dit het grootste project aan het kanaal. Het Panamakanaal verbindt de Atlantische met de Stille Oceaan.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!