Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt betreurt vakbondsactie aan Kruispoortbrug

Redactie KW

De staking van gisteren zorgde in Brugge vooral voor hinder aan de Kruispoortbrug. Een tiental vakbondsleden van het ACOD blokkeerden urenlang de brug. Ook bij het openbaar vervoer was de staking voelbaar.

De actie begon gisterenochtend even na 8 uur. In het midden van het drukke verkeer bezetten een tiental vakbondsleden de Kruispoortbrug ter hoogte van de Langestraat in Brugge. Geen enkel voertuig kon het centrum via de brug nog bereiken. Enkel voetgangers en fietsers mochten passeren als ze over of onder de barelen kropen. Ook het scheepvaartverkeer werd de hele ochtend geblokkeerd. Autoverkeer moest zoals gezegd een heel eind omrijden. “Er zijn bruggen genoeg, voor een keer kan dat geen kwaad”, klinkt de uitleg van de stakers. De bezetting gebeurde onder politiebegeleiding, maar veroorzaakte toch verkeershinder. Voorbijgangers die hun ongenoegen uitten, kregen meteen repliek. “Je moet ook maar komen staken”, was er te horen.

“Had anders gekund”

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) betreurt de actie van de socialistische vakbond ABVV aan de Kruispoort. “Ik vind dat allemaal niet nodig. We hebben nochtans geprobeerd om die actie af te raden. Uiteindelijk hebben we enkel kunnen bekomen dat fietsers en voetgangers door mochten. Deze actie keur ik niet goed, het had anders gekund.” De actievoerders van ABVV hielden eerst actie aan de Kruispoort en trokken daarna richting Zand, waar nog een aantal toespraken volgden.

Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt betreurt vakbondsactie aan Kruispoortbrug

De staking had gisteren gevolgen voor het openbaar vervoer. Slechts één op twee bussen reed uit en – ondanks het prima weer – was er bijna geen enkele kusttram ter beschikking. In zowat 40 West-Vlaamse bedrijven was de staking voelbaar, onder meer bij CNH en Bombardier, maar grote gevolgen had dat niet. Ook in de haven waren de gevolgen eerder beperkt. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier