Buren vragen dat Oostrozebeke milieuvergunning Unilin beperkt in de tijd

Op de foto de buurvertegenwoordigers Fernand Quartier, Piet Desmet, Christine Brabant, Marc Tack en Ruvin Declerck. © CLY
Redactie KW

Er kwam veel volk uit de buurt opdagen voor de informatievergadering over het milieu-effectenrapport voor Unilin.

Dat heeft alles te maken met de geplande schaalvergroting naar productie, opslag van grondstoffen en de daaraan vasthangende mobiliteitsproblemen.

Dat de belangstelling zo groot was heeft alles te maken met het verleden van Spano. De buurt klaagde al meermaals over geur- stof- en lawaaihinder. Er werd door de firma beloofd al meermaals beloofd daar iets aan te doen, maar de hinder voor de buren bleef.

Het grote wantrouwen van de buurt tegenover de nieuwe firma was meteen duidelijk toen Piet Desmet (die sprak namens alle buren) de firma op haar verantwoordelijkheid. Hij richtte zich ook tot de gemeente om zeker geen gunstig advies te geven indien niet alle voorwaarden om aan de woonomgeving iets te doen zijn vervuld. “Er zijn in het verleden al zoveel loze beloften gedaan door de vroegere firma, maar die werden nooit ingelost. Vandaar de grote vrees en vooral het wantrouwen dat dit ook weer het geval zal zijn bij de nieuwe firma Unilin, die Spano heeft overgenomen.”

“Wij stellen dan ook voor om niet meteen een milieuvergunning te geven van een lange duur, maar slechts voor een paar jaar, als stok achter de deur. Zo kan na enige tijd een evaluatie gemaakt worden.” De vertegenwoordiger van Unilin beloofde alvast het mobiliteitsprobleem aan te pakken, zodat vrachtwagens niet langer op de openbare weg moeten wachten vooraleer het bedrijfsterrein op te rijden.

De buren willen het bedrijf zeker niet weg, maar zij willen wel dat Unilin er alles aan doet om de hinder zoveel mogelijk weg te nemen.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier