Buitenlandse truckers waaien tegen de lamp in Bredene, Zeebrugge en Oostende

Redactie KW

Zowel in Opglabbeek als in Bredene en Zeebrugge en aan de luchthaven van Oostende heeft de sociale inspectie de nummerplaten geregistreerd van de vele vrachtwagens die daar tijdens de kerstvakantie waren achtergelaten door buitenlandse chauffeurs die de feestdagen in eigen land doorbrachten.

Het was een opvallend beeld. Aan het begin van de kerstvakantie stonden enkele honderden vrachtwagens geparkeerd op een weide in de Limburgse gemeente Opglabbeek. De chauffeurs waren in geen velden of wegen te bespeuren. Zij waren met bussen naar hun thuisland Hongarije gebracht om er de kerstdagen door te brengen.

Voor de transportbonden, die de situatie hadden aangemeld, ging het om een illustratie van sociale dumping binnen de sector. Volgens hen stonden op verschillende terreinen in ons land vrachtwagens met buitenlandse nummerplaten geparkeerd. Sinds zondagavond zouden de vrachtwagens het terrein weer aan het verlaten zijn.

Nieuwe knop vanaf mei

Staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude Bart Tommelein (Open VLD) had de sociale inspectie daarop gevraagd ter plaatse een kijkje te gaan nemen. Ook andere locaties, zoals Bredene, de luchthaven van Oostende en Zeebrugge, werden op zijn vraag onder de loepe genomen. De inspectie nam foto’s van alle nummerplaten. De gegevens worden momenteel nog gecontroleerd. Het kabinet-Tommelein wijst er overigens op dat er vanaf mei een knop komt op het meldpunt voor sociale fraude zodat ook organisaties meldingen van dossiers kunnen doen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier