Bruut: “Vol Brugse historiek”

Bruno en Bas runnen samen een restaurant, waar hun gin ook geschonken wordt als digestief. (Foto's Tom Brinckman)
Redactie KW

De Brugse neven Bruno en Bas Timperman runnen al drie jaar de succesvolle bistro Bruut in het hart van Brugge. Daarbij staat de terroir centraal, niet alleen in de keuken maar sinds een tijdje ook in hun eigen gin op basis van het kruidenmengsel gruut en honingwijn.

Bruno en Bas zijn allebei afkomstig van Brugge. Bruno was een autodidact in de keuken en werkte in verschillende restaurants, Bas een grafisch vormgever die jarenlang kelner was op ‘t 2and.

“We kenden dit pand aan de Meebrug al vijftien jaar en hadden altijd al gezegd tegen de vorige eigenaars dat we het graag zouden overnemen als ze zouden stoppen om een eigen zaak te starten.” In oktober 2013 was het zover en openden ze het restaurant. De naam Bruut is een afgeleide van Brugse terroir en de eerste letters van hun naam.

Van maandag tot vrijdag doen ze alles volledig zelf. “Daarbij kiezen we vooral voor de Brugse terroir. We werken vooral met producten van Sluis tot begin Noord-Frankrijk. Als je ziet wat hier in het land, de grond en de zee zit, dan moet je het niet te ver willen zoeken. Dat filosofisch gedachtegoed hebben we verwerkt in de keuken.

Kruidig

“We wilden met de geschiedenis van de locatie iets doen. Veel mensen denken de Mee in Meebrug verwijst naar mede, als in honingwijn, maar het verwijst naar een rode kleurstof. We bekeken of we toch iets met honingwijn konden doen en keken uit om een soort likeur te maken. Daarbij wilden we het combineren met gruut, het bekende Brugse kruidenmengsel (met onder meer rozemarijn, gagel, salie, duizendblad en laurierbessen, red.). Gruut speelt een heel belangrijke rol in de geschiedenis van Brugge. Om gruut en honingwijn te combineren, zetten we de stap naar gin. Het is geen klassieke gin geworden, het is kruidig maar tegelijkertijd kunnen we het dankzij de zoete toets ook gebruiken als digestief of verwerken in een Irish coffee.”

Bruut:

De gin is verkrijgbaar in hun zaak en verscheidene winkels. “Maar we hebben onze handen te vol om nog meer energie in de distributie te steken. Het ontwerp op de fles is een kunstwerk van de Nederlander Niek Kemps, gebaseerd op het schilderij dat in de zaak hangt. Bruut bevat naast jeneverbes ook gruut, honingwijn, salie, rozemarijn en zwarte peper.

Perfect Serve

Bruut wordt over het algemeen gedronken tonic 1724 of een andere zachte tonic. In het restaurant serveren ze er quomquats, citroentijm en een blad laurier bij. De gin heeft een zoete smaak en kan bijgevolg ook gedronken worden als digestief.

www.bistrobruut.be

Bruut:

Volg de reeks op www.kw.be/gin