Brugse gerst voor Brugse Zot

Redactie KW

Brouwerij De Halve Maan is al meerdere eeuwen verankerd met de Stad Brugge. Zo investeerde de brouwerij de laatste jaren al sterk om 100 % van haar bieren blijvend in Brugge te kunnen blijven brouwen.

Brouwerij De Halve Maan gaat nu nog een stapje verder in de lokale verankering, door met de lokale landbouwer Paul van de Vijver een directe overeenkomst te maken voor de toelevering van lokaal verbouwde “Brugse” gerst. De gerstmarkt is een wereldmarkt, voor een belangrijk deel gedomineerd door grote multinationals. In België wordt slechts zeer beperkt brouwgerst verbouwd, door dit project worden de brouwerij en de landbouwer minder afhankelijk van de grote wereldspelers… Weinig Belgische brouwerijen gebruiken nog lokale Belgische verbouwde gerst, en daar komt nu dus verandering in. Hierdoor wordt De Halve Maan door brouwgerst lokaal te laten verbouwen en aan te kopen benadrukt de brouwerij haar lokale verankering, en zet ze extra in op de “korte keten”, en het steunen van de lokale landbouwer. Het directe contact tussen de brouwerij en de landbouwer stimuleert ook de lokale economie en impact van de brouwerij. Tenslotte is het ook zeer positief voor de ecologische voetafdruk van de brouwerij en het “Brugse Zot” bier.

De rijke poldergronden rond Brugge zijn zeer geschikte grond voor het verbouwen van brouwgerst van optimale kwaliteit. Daarom dat de brouwerij en de landbouwer willen inzetten op het verbouwen van brouwgerst: het is een meer hoogwaardige vorm van landbouw dan voor het produceren van veevoeder, en het creëert ook meer toegevoegde waarde voor de landbouwer en het gebruik van zijn landbouwgrond. De brouwerij hoopt in de komende jaren meerdere landbouwers in de streek te kunnen aanspreken voor dergelijke overeenkomsten.

(red)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier