Brugs Handelscentrum moet bereikbaar blijven

Wim Proot, FRank De Jaeghern Pietr Vanderyse, Ropbert Dooms, Tine Herreboudt, , Mike Van Dale en Peter De Smedt. (Foto F. Proot)
Redactie KW

“Brugge als winkelcentrum moet op wandelafstand bereikbaar blijven. Dat is maximaal acht minuten te voet. Het nieuwe bussenplan voor Brugge moet daarmee rekening houden”, zegt Piet Vanderyse, voorzitter van het Brugs Handelscentrum.

Dat De Lijn en de stad Brugge een compromis bereikt hebben om vanaf 2016 minder bussen door de Steenstraat en de Geldmuntstraat te doen rijden, verheugt Piet Vanderyse : “Er rijden nu inderdaad teveel bussen door de winkelstraten.” Maar de voorzitter van het Brugs Handelscentrum, dat 500 winkels in de as tussen ‘t Zand en de Markt groepeert, vindt dat de Brugse binnenstad voldoende goed moet bereikbaar blijven met het openbaar vervoer.

“Een nieuw bussenplan, met kleinere bussen en een ander circuit kan de handelaars bekoren. Maar ‘t mag niet zijn dat de bewoners uit de rand bij wijze van spreken aan de Kruispoort gedropt worden en dan te voet verder moeten. Er moeten bushaltes voorzien blijven op wandelafstand van het Brugs Handelscentrum”, zegt Piet Vanderyse, die ook pleit voor voldoende en goed aangeduide, ondergrondse parkings. Daarbij neemt hij de Zuid-Franse stad Montpellier als goed voorbeeld.

Tram

Hij juicht de plannen voor een uitbreiding van de parking op ‘t Zand of extra parking nabij de Bloedput toe. Hij droomt zefls van een tram vanuit Zeebrugge tot aan de Kinepolis, met stops aan een nieuw voetbalstadion en op ‘t Zand. “Op voorwaarde dat zo’n project betaalbaar is.”

Dat de binnenstad zaterdag voor de Brugse Triathlon afgesloten wordt, wordt op gemengde gevoelens onthaald binnen het Brugs Handelscentrum. Secretaris Robert Dooms vindt dat zo’n sportevenement, dat een promotie betekent voor Brugge, niet mag afgekraakt worden. Ook al wilden of konden de organisatoren niet ingaan op de vraag van handelaars om zo’n event op zondag te laten plaatsvinden.

Omzetverlies

Wim Proot en Tine Herrebout van Shopping Smedenstraat vinden het wel jammer dat, telkens als de binnenstad verkeersvrij gemaakt wordt voor evenementen, hun winkelstraat niet meer bereikbaar is : “In de Smedenstraat zijn er veel voedingswinkels. 60% van hun omzet draait op klanten die met de auto vlug iets komen afhalen. De auto’s zouden moeten kunnen ‘t Zand oprijden, zodat zij zo naar de Smedenstraat kunnen.”

Deze handelaars doen hun verzuchtingen aan de vooravond van de jaarlijkse braderie. Voor de vijftiende keer organiseren het Brugs Handelcentrum en Shopping smedenstraat van vrijdag 26 t/m maandag 29 juni gezamenlijke koopjesdagen, met op zaterdag en zondag verkoop op straat in de verkeersvrije winkelstraten. Met gevarieerde animatie : straatconcerten, steltenlopers en zelfs een act van de Belgische kampioen standbeeld in de Smedenstraat.

Op vrijdag 14 augustus zijn de winkels van het Brugs Handelscentrum ‘s avonds laat open tot 22 uur. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier