Brouwketels in plaats van drukpersen

Marketingverantwoordelijke Nicolas Verschueren in The Brew Society. "Naast een bottelarij komt er ook een blikjeslijn, ook voor speciale bieren." (Foto NOM)
Redactie KW

Terwijl in de Mellestraat met De Feniks recent een nieuwe kleine brouwerij opgestart werd, krijgt Heule er straks een nog veel grotere brouwerij bij. In de vroegere gebouwen van drukkerij Continuga wil begin juni The Brew Society van start gaan. En zoals de naam laat uitschijnen, hebben de initiatiefnemers internationale ambities.

Opmerkelijk: de brouwerij komt zo goed als in de Heulse dorpskern terecht, te midden van een woonzone, tussen Stijn Streuvelslaan en Kortrijksestraat. De gebouwen hebben een bedrijfsoppervlakte van 13.000 m². “En toch is dat geen probleem”, zegt marketingverantwoordelijke Nicolas Verschueren. “We hebben voor de buurt al een infovergadering gehouden. Er zal geen geur- of lawaaihinder zijn en geen transport via de Stijn Streuvelslaan, enkel via de Kortrijksestraat. De activiteit wordt zelfs milieuvriendelijker dan een drukkerij. We bouwen ook een waterzuiveringsinstallatie en bovenop het hele pand komen zonnepanelen. Ook het Kortrijkse stadsbestuur staat achter ons project.”

Initiatiefnemers

The Brew Society is een initiatief van drie mensen. Naast Nicolas Verschueren zijn dat Oost-Vlaming Erwin De Keyser als stille vennoot en uiteraard een ervaren brouwmeester. Die wil echter voorlopig nog niet op de voorgrond treden. Woordvoerder en mede-investeerder Nicolas Verschueren is een Gentenaar en in een vorig leven onder meer retailmanager bij de Brusselse luxechocoladefabrikant Pierre Marcolini en marketingmanager bij handtassen Delvaux. Het precieze investeringsbedrag wil men niet noemen, maar wat zeker is: het is geen klein bier…

“Wij zullen een ‘derdenbrouwerij’ zijn. Door ons te laten brouwen, kunnen buitenlandse klanten met het Belgisch label uitpakken”

The Brew Society wordt een ‘derdenbrouwerij’. Nicolas Verschueren: “Wij gaan vooral speciale bieren brouwen voor klanten die niet willen investeren in een machinepark. Sinds Belgisch bier als Unesco-werelderfgoed erkend is, is er veel vraag naar. Door hun bier bij ons te laten brouwen, kunnen buitenlandse klanten het onder Belgisch label op de markt brengen. Vandaar onze baseline ‘From the Kingdom of Belgium!’ In feite zijn onze klanten partners. De klant kan bij ons terecht van receptuur tot marketing. We investeren ook in een biolabel, met gebruik van lokale producten. Onder de naam Belgian Brew Factory zullen we op termijn ook eigen bier brouwen.”

Extra cachet

In eerste instantie mikt de nieuwe brouwerij op zo’n 20.000 hectoliter, met mogelijkheid tot 50.000 . “Wij dichten hiermee een gat tussen de groteren in de streek als Bockor of De Brabandere en de vele opkomende microbrouwerijtjes”, zegt Nicolas Verschueren. “Naast een bottelarij komt er ook een blikjeslijn, ook voor speciale bieren. Dat breekt bij ons voorlopig niet door, maar bijvoorbeeld in Londen kan het perfect dat een blik speciaalbier op tafel komt. Het is ook interessanter voor verscheping dan flessen.”

Volgens de woordvoerder wordt de nieuwe brouwerij een aanwinst voor Heule en zal ze de Tinekesgemeente extra ‘cachet’ geven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier