Brouwerij Strubbe uit Ichtegem ontdekt eigen geschiedenis

Redactie KW

Over het ontstaan van brouwerijen bestaat over het algemeen weinig concrete informatie.

Zo ook over de brouwerij Strubbe van Ichtegem, de brouwerij van het bekende Oostendse bier Keyte. Bernard Legrand van Familiekunde Vlaanderen regio Oostende verdiepte zich in het leven van Louis Strubbe, de eerste brouwer in Ichtegem. “Enkele verrassende resultaten kwamen naar boven. Hij was het enige kind van Carolus Strubbe en Sophie Weerbrouck, die in 1821 in het kinderbed stierf in Aartrijke. Carolus ging weer bij zijn moeder wonen samen met zijn ongehuwde broers en zus”, aldus Bernard.

“Louis Strubbe kocht de brouwerij Bouckaert in Gits in 1847 toen hij huwde met Theresia Francisca Lievens, tante van de latere stichter van de brouwerij Lievens in Zedelgem. Louis Strubbe verhuisde in 1854 naar Ichtegem en stichtte er de huidige brouwerij. Hij verkocht zijn brouwerij in Gits in 1855 aan zijn schoonbroer Carolus Lievens. De voorouders van Louis Strubbe gaan terug tot begin 1500 in Snellegem”, weet Bernard Legrand.

Deze korte ontstaansgeschiedenis van brouwerij Strubbe werd op maandag 16 februari overhandigd aan brouwer Marc Strubbe in het Provinciaal Documentatiecentrum van Familiekunde Vlaanderen door samensteller Bernard Legrand en voorzitter Eddie Van Haverbeke.

(GF)