Brouwerij De Halve Maan laat voor de tweede keer Straffe Hendrik Wild los

Brouwerij De Halve Maan lanceerde vrijdag de tweede editie van Straffe Hendrik Wild. (Foto ON)
Redactie KW

Wegens het succes van vorig jaar brengt zaakvoerder Xavier Vanneste de gelimiteerde ‘wilde variant’ van het Brugse stadsbier opnieuw op de markt.

In brouwerij De Halve Maan aan het Walplein in Brugge presenteerde zaakvoerder Xavier Vanneste vrijdagmiddag de Straffe Hendrik Wild 2015. Vorig jaar lanceerde de brouwerij voor de eerste maal deze ‘wilde variant’ van het Brugse stadsbier Straffe Hendrik. Er werden toen 5.000 bakken gebotteld, maar de vraag oversteeg ruim het aanbod. Daarom besloot de brouwerij om het bier – dat maar eenmaal per jaar gebotteld wordt – opnieuw te maken, ditmaal zo’n 120 hectoliter ofte 15.000 bakken bier. “De wilde variant bleek een groot succes, wat toch opmerkelijk is”, vertelt zaakvoerder Xavier Vanneste. “Door zijn sterke smaak dacht ik dat het eerder een bier voor de echte proevers was, maar het bier ging heel snel de deur uit. Zo snel dat we met de brouwerij flesjes uit de privécollectie van onze brouwers hebben moeten kopen.” (lacht)

Gedurft maar prachtig resultaat

Straffe Hendrik Wild (9%) is een Straffe Hendrik tripel, waarbij voor het bottelen het zogenaamde brettanomyces gist aan toegevoegd werd. Dit geeft het bier, na een hergistingsproces van minstens drie maanden, een speciale ‘neus’ en smaak. “Straffe Hendrik Wild is een schoolvoorbeeld hoe geraffineerd bier kan zijn”, zegt biersommelier Sofie Vanrafelghem, die op de lancering aanwezig was. “Ik doe mijn hoed af voor de brouwers van De Halve Maan, want werken met brettanomyces is bijzonder gedurfd. En als dit prachtig resultaat er dan nog eens uitkomt… Chapeau! En door deze gist zal het bier naarmate de jaren alleen nog maar beter worden.”

Het bier is vanaf vrijdag te verkrijgen in de handel. De helft van de productie wordt geëxporteerd.

(ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier