Broelkaai 6 wordt toegangspoort tot Buda-eiland

Hans Vandenberghe, Kris Dekeyzer, Franky Devos, Stijn Debaillie en An Vandersteene bij het Buda-eiland dat een toegangspoort moet worden. © LOO
Redactie KW

De stad Kortrijk slaat een nieuwe weg in met het Buda-eiland.

Het voormalige Broelmuseum krijgt een herbestemming: het wordt de toegangspoort voor het Buda-eiland. “Veel mensen weten niet goed wat er beweegt op het Buda-eiland. Daar willen we verandering in brengen”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Daarom openen we in Broelkaai 6 een soort infopunt voor het brede publiek. Van daaruit kan het hele Buda-eiland worden verkend. We creëren een groen lint van de ene naar de andere kant: van het infopunt naar de Tacktoren, de Budafabriek, de Paardenstallen, enzovoort.”

Zes organisaties onder één dak

In Broelkaai 6 zullen enkele organisaties samenhuizen. Er worden ook externe partners aangetrokken. “De organisaties die hun stek in het gebouw krijgen zijn Designregio Kortrijk, Kunstencentrum Buda, de Budafabriek en Passerelle. Verder zal er ook samengewerkt worden met de Kortrijke hogescholen en universiteit, het Heilig Hart, enzovoort. In het gebouw komt er ook een koffiehuis.” De nieuwe invulling van Broelkaai 6 moet eind dit jaar klaar zijn.

Met deze ingreep verdwijnt ook de AGB Buda, die instaat voor het beheer van de gebouwen. Het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK) neemt het beheer over. En wordt ook een nieuwe vzw opgericht: vzw Buda-eiland. De kostprijs voor de inrichting van het Broelkaai 6 wordt geraamd op 150.000 euro. Dat bedrag komt vrij door de verkoop van Broelkaai 4, wat vroeger ook een onderdeel was van het Broelmuseum.

(NVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier