Brexit nog niet merkbaar in cijfers Bekaert

© BELGA
Redactie KW

Bekaert verwacht over heel 2016 een winstmarge (rebit) van 7 à 8 procent. Dat is hoger dan de langetermijndoelstelling van 7 procent. De staaldraadfabrikant heeft een sterke eerste jaarhelft achter de rug.

Er is nog geen impact merkbaar van de Brexit in de cijfers van Bekaert. Toch houdt het bedrijf rekening met toenemende onzekerheid in Europa, wat kan leiden tot een economische groeivertraging. De Europese markt (EMEA) was de voorbije jaren nog de best presterende voor de Belgische fabrikant van onder meer staaldraad. Door de fusie-activiteit met Bridon beschikt Bekaert ook over een belangrijke aanwezigheid in het UK, met vijf fabrieken.

Teleurgesteld

Bekaert-topman Matthew Taylor, zelf een Brit, was vrijdag bij de voorstelling van de halfjaarresultaten opmerkelijk openhartig over de Brexit. Hij was altijd een fervent aanhanger van het ‘Remain’-kamp en zei vrijdag “zwaar teleurgesteld te zijn” in de beslissing van de Britten om de Europese Unie te verlaten. “Niet zozeer om economische redenen, maar vooral cultureel. Dit stemt me triest. Ik ben ook erg bezorgd over de langetermijnimpact van dit uitsluitingsbeleid en van de xenofobe tendenzen in het Verenigd Koninkrijk.”

Over de precieze economische gevolgen van de Brexit blijft het voorlopig koffiedik kijken. Eén ding lijkt wel zeker: de onzekerheid neemt toe.

Lange termijn

Eind vorig jaar besliste Bekaert om zijn kabelactiviteiten onder te brengen in een joint venture met het Britse Bridon. Deze nieuwe entiteit heeft vijf fabrieken in het UK en de Brexit verandert daar niets aan. “We gaan er niet afbouwen”, klonk het vrijdag. Taylor wees erop dat deze Britse fabrieken zelfs nog een voordeel kunnen zijn, want door de daling van het pond kan er goedkoper geëxporteerd worden dan de concurrentie. Hij beklemtoonde ook dat de kabelactiviteit past in de langetermijnstrategie van Bekaert. “Het is een wereldwijde activiteit, met basis in het UK. Dat staat boven het feit dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten.”

De kabelactiviteit heeft wel te lijden onder de zwakke vraag in de olie- en gassector. Bekaert ziet hier nog niet meteen verbetering. De andere domeinen waar de groep actief is (autosector, zonne-energie en bouw) zouden het in het tweede kwartaal wel goed blijven doen. Globaal trekt het concern zijn verwachting op, tot een winstmarge (rebit) van 7 à 8 procent dit jaar. De langetermijndoelstelling blijft 7 procent.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier