Branstofbesparend vistuig als groen alternatief voor elektrisch vissen in Oostende

© ML
Redactie KW

Aan boord van de O.62 Dini van reder Luc Bogaert werd in de vissershaven donderdagmorgen voor het eerst de alternatieve Seawing geïnstalleerd.

Donderdagmorgen liet reder Luc Bogaert aan boord van zijn O.62 Dini in Oostende de SeeWingkor installeren. Bij de SeeWing zijn de klassieke boomkorren met de sloffen aan beide zijden vervangen door twee wielen aan de uiteinden. De boom zelf is een vleugel geworden. “Dit systeem is het groene alternatief voor de pulskor of het elektrisch vissen”, zegt Bogaert. “De wielen zorgen dat het vistuig zonder veel weerstand over de bodem rijdt. De vleugel houdt het net tegen de bodem, maar ploegt de bodem niet stuk zoals bij een klassieke bokken- of boomkorvisserij. Daardoor daalt de bodemberoering met 70 procent en het brandstofverbruik met 30 procent.”

400 kilo lichter

Het bedrijf UCL TDC bv uit Lauwersoog in Nederland heeft een patent op dit vistuig. Dauwe Seepma: “De SeeWing weegt nog 600 kilo in tegenstelling met de klassieke boomkor die 1000 kilo of meer weegt. Vandaar het spectaculair dalend brandstofverbruik.”

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier