Bouwunie vraagt dringend verlaging van loonkosten

© GF
Philippe Verhaest

De West-Vlaamse bouwbarometer blijft in het rood staan. “Om competitief te blijven is er dringend een verlaging van de loonkosten nodig: met 6 euro per uur”, zegt Dirk Coussée van de Bouwunie.

Ook in 2015 klokt de West-Vlaamse bouwbarometer onder de 100 punten af. Eind vorig jaar werd een score van 97,3 genoteerd. “Daarmee doen we wel een pak beter dan de voorbije drie jaar”, aldus Vincent Decruyenaere, coördinator van de Bouwunie West-Vlaanderen. “Maar dit houdt wel in dat onze West-Vlaamse bouwondernemers de conjunctuur nog altijd niet als gunstig beoordelen.”

De daling van de barometer is onder andere te wijten aan het dunnere orderboekje en de verscherpte concurrentie. “Die zorgt ervoor dat de prijzen en rendabiliteit onder druk staan. De vooruitzichten voor 2016 zijn dan ook niet echt rooskleurig en we zien de investeringen door overheden en nutsmaatschappijen niet meteen toenemen. Enkel de bouwondernemers die op de particuliere renovatiemarkt aan de slag zijn, hebben iets hogere verwachtingen.”

Ruim 20.000 bouwvakkers

Dirk Coussée, zaakvoerder van het bouwbedrijf Coussée-Bostoen uit Roeselare en actief bij de Bouwunie, dringt daarom ook aan op een verlaging van de loonkosten. “Mocht die met 6 euro per uur dalen, dan zijn we weer competitief”, stelt hij. “En dan is het niet langer nodig om op buitenlandse krachten beroep te doen. Die verlaging willen we echter nu, in 2016, en niet binnen enkele jaren. Alleen zo kunnen we onze geliefde sector de nodige zuurstof geven en Vlaamse bouwvakkers aan het werk zetten.”

Nog enkele cijfers: eind 2015 waren er 20.627 bouwvakkers in West-Vlaanderen actief, dat zijn er 2.700 minder dan vier jaar geleden. Onze provincie telt 15.844 bouwbedrijven, waarvan 11.174 ondernemingen geen extra personeel in dienst hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier