Bouwgiganten willen skyline Vlaamse kust drastisch veranderen dankzij nieuwe wet

© MM
Redactie KW

Ziet de skyline van de Vlaamse kust er binnenkort helemaal anders uit? Als het van verschillende bouwgiganten afhangt alvast wel. Zij willen vanaf 2018 gebruik maken van de nieuwe wet op de mede-eigendom die half januari wordt gestemd in het parlement.

Naast de versoepeling van de benodigde meerderheid onder de mede-eigenaars van een flatgebouw – van drie vierde naar twee derde bij belangrijke werken aan het gebouw – houdt de nieuwe wet vooral in dat één eigenaar een beslissing over de totale heropbouw van een flatgebouw in welomlijnde omstandigheden niet meer kan tegenhouden. Dat is tot de dag van vandaag wél het geval en is een doorn in het oog van vele bouwgiganten, waaronder vooral Bart Versluys uit Oostende. Zij hekelen al jaren het feit dat er – specifiek aan de kust – te weinig mogelijkheden zijn om oude gebouwen af te breken om plaats te ruimen voor nieuwbouw. Dat is dus vooral het gevolg van de huidige wet op mede-eigendom, waarbij één mede-eigenaar een volledig bouwproject kan laten afblazen als hij niet akkoord is. Ook als alle andere mede-eigenaars wél hun fiat geven.

Verouderd

In het verleden liet bijvoorbeeld Marc Coucke zijn ongenoegen daarover al blijken toen hij 75 miljoen euro investeerde in de groep Versluys. Bij het kabinet van minister Koen Geens bevestigen ze nu dat de nieuwe wet die dat onmogelijk maakt midden januari wordt gestemd in het parlement. Tegen Pasen zou die dan in voege moeten zijn. Een opluchting voor bouwpromotoren aan de kust. Zij zijn alvast van plan gebruik te maken van de nieuwe wet als er zich opportuniteiten aanbieden.

We moeten af van de monotone skyline aan de kust

“We moeten af van de monotone skyline aan de kust”, zegt Bart Versluys, een van de meest toonaangevende bouwgiganten aan de kust. “Negentig procent van de gebouwen is verouderd. Als alles goed gaat, ziet de kust er binnen vijftien à twintig jaar toch voor een groot stuk anders uit. We moeten veel ambitieuzer zijn, hoger durven bouwen met moderne architectuur en veel meer aandacht besteden aan groene openbare zones, die dan ook beter worden onderhouden dan nu het geval is. Dat zou heel wat tewerkstelling creëren, het visuele zicht van de zeedijk enorm verbeteren én kaderen in het energiezuiniger wonen.”

Luxeprojecten

Kort gezegd moet de skyline aan de Vlaamse kust er op middellange termijn volledig anders uitzien. Een van de opvallendste voorbeelden daarvan is het project ‘One Carlton’ op het Albertplein in Knokke, beter bekend als de Place m’as tu vu. Daar bouwt Versluys op dit moment een hypermodern complex van dertien verdiepingen hoog. Kostprijs van de 32 flats: tussen de 4,5 en 15 miljoen euro, gemeenschappelijk zwembad van 200 m² met zeezicht inbegrepen. Tachtig procent daarvan is echter twee jaar voor de oplevering al verkocht. In een ideaal scenario schieten de komende jaren nog dergelijke luxeprojecten uit de grond.

(MM)