Bouw vijfde offshore windmolenpark van start in Oostende

Vandaag gebeurt het transport over water. © ML
Redactie KW

Woensdagmorgen kwam de Rotra Mare met de eerste onderdelen voor de 42 windmolens voor het offshorepark Rentel, dat dit jaar afgewerkt wordt in de Oostendse haven, toe.

Bij de bouw van het eerste park, C-Power, werden de meer dan 60 meter lange wieken van de turbines nog over de weg aangevoerd. Dat leidde tot soms penibele verkeerssituaties. Vandaag gebeurt dit transport over water.

Rentel van de Otary-groep is meteen het vijfde windmolenpark dat in de Belgische Noordzee gebouwd wordt. De eerste vracht bevatte 6 wieken en evenveel onderdelen voor de masten. Die worden nu opgeslagen op de REBO-kade.

Tijdens de komende maanden worden identieke vrachten verwacht waarbij de onderdelen voor de windturbines van Siemens in een driehoeksvaart vanuit Duitsland, Denemarken en Engeland worden aangeland. Vorig jaar al werden in het park de funderingen onder de vorm van monopyles geplaatst. Vanaf mei worden dan de windturbines zelf gebouwd vanuit thuishaven Oostende.

Bouw van zesde windmolenpark

Ook de bouw van het zesde park gaat van start dit jaar. Norther bouwt 44 turbines van elk 8,3 MW, maar wegens plaatsgebrek in de Oostendse haven verloopt de constructie vanuit de haven van Vlissingen. Beide parken zullen tijdens de elektriciteitsproductie wel gemonitord en onderhouden worden vanuit Oostende.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier