Bouw van nieuwe vismijn in Oostende kan van start gaan

De bouw van de nieuwe vismijn in Oostende kan binnenkort starten. © a-EFOO
Redactie KW

De bouw van de eerste fase van wat de nieuwe vismijnsite in Oostende moet worden, kan in mei van start gaan. Dat werd gezegd tijdens een werkbezoek van staatssecretaris Bart Tommelein aan de Vlaamse Visveiling deze morgen in Zeebrugge.

In een eerste fase zullen er tien pakhuizen gebouwd worden. Deze zijn bestemd voor rederijen ter zeevisserij of aanverwante visserij-gebonden bedrijven. De bouwvergunning hiervoor is binnen en de werken hiertoe worden eind mei opgestart. Ook in mei wordt de bouwvergunning verwacht voor de bouw van de nieuwe veilingshal, de vismijn. De werkplaatsen voor visverwerking worden gepland bij de bouw van het veilgebouw zelf. De werken hiervoor worden eind dit jaar aangevat.

In de tweede fase worden er later nog eens tien pakhuizen bijgebouwd. Uiteindelijk moet het volledige complex, pakhuizen, veilingsgebouw en verwerkingsateliers tegen 2017 operationeel zijn. Dat viel te noteren tijdens een werkbezoek van Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein en Vlaams Volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd – lid van de commissie visserij van het Vlaams Parlement – aan de vestiging van de Vlaamse Visveiling woensdagochtend in Zeebrugge.

Beschermde gebieden voor kustvisserij

Gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse visveiling Marie Jeanne Becaus-Pieters, algemeen directeur van de visveiling Johan Van de Steene, burgemeester Francesco Vanderjeugd van Staden en staatssecretaris Bart Tommelein.
Gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse visveiling Marie Jeanne Becaus-Pieters, algemeen directeur van de visveiling Johan Van de Steene, burgemeester Francesco Vanderjeugd van Staden en staatssecretaris Bart Tommelein.© Benny Proot

Tijdens ditzelfde bezoek gaf Bart Tommelein ook toelichting bij de beschermde gebieden voor de kustvisserij voor onze kust. Principieel mogen Belgische vissersvaartuigen overal vissen binnen de Belgische wateren, behoudens bepaalde beschermde zones. Nu is overeengekomen dat onze kustvisserijvloot, binnen die beschermde zone, in vier gebieden mag vissen via duurzame visserijmethodes.

(FN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier