Borstels Hochepied trekt na 72 jaar van Emelgem naar Izegem

Het team van Bhobobrush verliet na 72 jaar Emelgem. © Frank Meurisse
Redactie KW

Borstels Hochepied is al jaren een vaste waarde in Emelgem, maar daar kwam recent verandering in. Het bedrijf, dat tegenwoordig geleid wordt door de broers Christophe en Frederic Hochepied, is sinds deze week in de Ambachtenstraat in Izegem te vinden.

Bhobo Brush, ook wel Borstels Hochepied genoemd, is al 72 jaar present in Emelgem. “Ons bedrijf werd in 1944 gesticht door mijn grootvader Omer Hochepied. Hij leidde de zaak samen met mijn grootmoeder Maria De Waele”, begint zaakvoerder Christophe Hochepied. “Mijn grootvader startte in zijn garage in de Baronstraat en door de jaren heen groeide het bedrijf gestaag.”

Omer Hochepied stierf relatief vroeg en het familiebedrijf werd overgenomen door de zonen Erik en Patrik. “Mijn vader Patrik stond samen met zijn broer een aantal jaar aan het hoofd van het bedrijf, maar in 1991 moest mijn oom omwille van gezondheidsredenen noodgedwongen stoppen. Mijn moeder Christine Lootens en mijn pa runden de zaak verder tot ze in 2004 met pensioen gingen.”

Christophe nam de zaak over en een vijftal jaar later stapte ook zijn broer Frederic mee aan boord. “Intussen zijn we weer een paar jaar verder en Bhobo Brush doet het nog steeds prima. Mijn broer Frederic is verantwoordelijk voor het machinepark en de productie, terwijl ik de dagelijkse leiding voor mijn rekening neem. Ook mijn vrouw Hanne Corteville werkt in het bedrijf.”

Gemengde gevoelens

Het bedrijf bleef al die jaren in de familie, maar ook de locatie bleef onveranderd. “We waren tot voor kort nog altijd in dezelfde Baronstraat te vinden. Natuurlijk is het bedrijf in al die tijd veranderd qua omvang, maar de locatie bleef in se altijd dezelfde”, weet Christophe. “De laatste jaren zijn we echter verder gegroeid en ons gebouw was te klein geworden. De locatie leende zich er niet toe om nog te groeien en dus moesten we een andere oplossing vinden.”

Christophe vond een antwoord met een ander gebouw in de Ambachtenstraat in Izegem. “Afgelopen week waren we nog volop aan het produceren in de Baronstraat. Donderdag en vrijdag vond de grote verhuizing plaats en afgelopen maandag 20 juni gingen we officieel van start op onze nieuwe locatie”, glundert Christophe. “Ons bedrijf telt in totaal zeven krachten en we staken zelf de handen uit de mouwen om te verhuizen. Dat lukte prima.”

Na 72 jaar in Emelgem is verhuizen natuurlijk een grote stap, maar het zal snel wennen. “Voor mijn ouders zal het nog het meest aanpassen worden”, denkt Christophe. “Zij wonen naast het bedrijf in de Baronstraat en dus zullen zij plots wat rustiger wonen. We vertrekken zelf ook met gemengde gevoelens. Het is het afsluiten van een hoofdstuk en de start van iets nieuws. We willen vooruit met het bedrijf en dus was deze verhuizing de beste optie.”

Privaat label

De borstelindustrie is jaren erg bloeiend geweest in onze ‘stad van borstels en schoenen’, maar de laatste jaren is dat toch fel verminderd. “We zijn best trots dat wij nog een van die échte borstelbedrijven zijn. Heel wat mensen weten misschien niet wat we precies produceren, maar veel van onze producten zijn in de grote ketens zoals pakweg Action, Blokker en Gamma te vinden. We produceren borstels op draad. Dat gaat onder meer om ragebollen, maar ook de klassieke plumeaus met veren zijn een product van onze firma. We werken onder een privaat label en dus zie je niet dat je een borstel van Bhobo koopt. Toch zijn er gegarandeerd heel wat mensen die een borstel van de onze in hun bezit hebben”, glimlacht Christophe. (MVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier