Rubriek Economie

Bombardier schrapt nog eens 7.500 jobs, nog onduidelijk of Brugge getroffen wordt

21/10/16 om 11:48 - Bijgewerkt om 12:35

De Canadese vliegtuig- en treinconstructeur Bombardier gaat de komende twee jaar wereldwijd 7.500 jobs schrappen, of 10 procent van het totale personeelsbestand. Dat meldt het bedrijf in een statement.

Bombardier schrapt nog eens 7.500 jobs, nog onduidelijk of Brugge getroffen wordt

Het is al de tweede keer in acht maanden dat Bombardier jobverlies aankondigt. In februari maakte het bedrijf bekend dat er 7.000 banen moeten verdwijnen. Zestig procent daarvan zou al gerealiseerd zijn. Het is nog niet duidelijk waar de jobs zullen verdwijnen. Bombardier heeft een vestiging in Brugge, waar een vijfhonderdtal mensen werken.

Ook Bombardier België kan niet meedelen in welke mate die Brugse site getroffen zal worden door de herstructurering. "Ook voor ons is er momenteel nog geen duidelijkheid", zegt Mieke Delariviere, woordvoerster van Bombardier België. "Pas de komende weken zal bekend worden op welke sites er geherstructureerd zal worden." Een tijdstip voor die aankondiging kan nog niet worden gegeven.

"De herstructurering die in februari werd aangekondigd, was enkel productiegebonden. Deze keer gaat het om een meer overkoepelende herstructurering", klinkt het nog.

"Grote ongerustheid"

"Er is nu een ondernemingsraad bezig. Maar ik vrees dat de ontgoocheling bij het personeel erg groot is", aldus Luc Logghe van ACV Metea. "Ik vrees dat er acties zullen komen, mogelijk wordt er deze namiddag niet meer gewerkt."

Logghe benadrukt dat er sinds begin dit jaar, na de aankondiging van de vorige herstructurering, nochtans al heel wat mensen vertrokken zijn bij Bombardier in Brugge. "Een tachtigtal mensen had aangegeven dat ze op vrijwillige basis willen vertrekken, maar die zijn nu nog niet allemaal vertrokken. Daarnaast was er ook een vijftiental gedwongen ontslagen."

"Met de M7 (de dubbeldeksrijtuigen van de NMBS) hebben we wel een grote bestelling binnen", zegt Luc Logghe nog. "Maar die garandeert werk voor maar 65 procent van het personeel. Het is dus van belang dat er nog bestellingen bijkomen."

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!