Boerenbond vraagt maatregelen om boeren te beschermen

Redactie KW

De Boerenbond is een reeks maatregelen aan het oplijsten die de Europese, federale en Vlaamse overheid kunnen nemen om de landbouwers te helpen nu Rusland een importverbod heeft afgekondigd. “De landbouw wordt het kind van de rekening”.

De Boerenbond en andere Europese landbouworganisaties hebben vrijdag een afspraak met de Europese Commissie. Ze zullen er pleiten voor steun aan de sector. In de eerste plaats wordt naar Europa gekeken, zegt Van Keerberghen, want lidstaten mogen de sector maar ondersteunen als Europa akkoord gaat. De Boerenbond rekent op dat vlak op soepelheid.

De federale regering kan fiscale en sociale maatregelen treffen en de Vlaamse regering zou onder meer promotionele inspanningen kunnen leveren. In Polen kende de appelverkoop een opstoot na een Russisch importverbod. “Maar in Polen is men wellicht iets nationalistischer”, zegt Van Keerberghen. “Bovendien kan je dat met één product makkelijker voor mekaar krijgen dan met alle producten.”

De Boerenbond vreest vooral voor de prijsdruk die zal ontstaan door het wegvallen van de uitvoer naar Rusland. Andere markten aanboren is niet eenvoudig of zelfs onmogelijk. Landbouwers kunnen ook niet zomaar hun strategie omgooien, zegt Van Keerberghen. “We hadden hier geen plannen voor klaarliggen.”

(Belga – foto Flickr.com/Raymond Klaassen)