Boerenbond viert dit jaar zijn 125-jarig bestaan

Redactie KW

De landbouworganisatie werd op 20 juli 1890 in Leuven opgericht met Leuvens hoogleraar Joris Helleputte als eerste voorzitter.

Naar aanleiding hiervan focust het Boerenbondblad Boer & Tuinder op de evoluties die zich in de land- en tuinbouwsector de voorbije 25 jaar voltrokken. In zijn voorwoord wijst voorzitter Piet Vanthemsche uit Sint-Eloois-Vijve onder meer op het feit dat de Boerenbond de afgelopen 25 jaar geleidelijk geëvolueerd is van een strijd- naar een beleids- en overlegsyndicalisme. “Waar wij vroeger meteen de tractor van stal haalden om onze rechten op te eisen, kiezen wij nu veeleer voor overleg. We zijn vandaag getuige van straatacties van werknemersvakbonden met veel straatgeweld. Ik vraag me af of dat wel iets zal opbrengen”, aldus Vanthemsche.

Kweker wordt ondernemer

Naast een verdere specialisatie en schaalvergroting van veel bedrijven trok een groeiend aantal bedrijven de kaart van de diversificatie. Ondanks het feit dat het aantal bedrijven jaar na jaar met 3 procent daalde tot minder dan 25.000 nu, bleef de totale productie stijgen. “De ‘kweker’ evolueerde naar een ondernemer wiens technische vaardigheden al lang niet meer volstaan, een ondernemer die meer individualistisch ingesteld is, minder tijd heeft en minder opkomt voor de belangen van de sector. Niet voor niets won de werking van de sectorvakgroepen binnen de Boerenbond aan belang”, zegt Vanthemsche.

Wetgeving maakt het moeilijk

De voorbije 25 jaar veranderde de context waarin aan landbouw moest worden gedaan gevoelig. Zo koppelde de EU inkomenssteun aan landbouwers aan grond in plaats van aan de productie. De afbouw van het EU-landbouwbeleid leidde tot meer volatiele prijzen. EU-regels leidden eveneens tot heel wat nieuwe Vlaamse wetgeving die het volgens Vanthemsche “ons vandaag niet makkelijk maakt”. De sector werd ook geconfronteerd met diverse crisissen die men telkens te boven kwam, maar die eveneens aanleiding gaven tot nieuwe regelgeving en oprichting van organisaties, zoals het Federaal Voedselagentschap.

(Belga)