VIDEO Boerenbond organiseert cursus Roemeens voor landbouwers

Stefaan Kint, tuinbouwer Francky Bouckaert en twee Roemeense werknemers. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Boerenbond West-Vlaanderen organiseert vanaf volgende maand een cursus Roemeens voor haar leden. “Zo kunnen ze zich verstaanbaar maken tegenover hun werknemers”, klinkt het.

Ongeveer vijftien procent van alle seizoensarbeiders is van Roemeense origine. “Aanvankelijk kwamen vooral Polen hier werken”, legt tuinbouwconsulent Stefaan Kint uit. “Een achttal jaar geleden organiseerden we voor het eerst een cursus Pools voor onze land- en tuinbouwers en dat was een instant succes.”

Na enkele jaren bleek de interesse voor Pools af te nemen. “Alle ondernemers met Poolse seizoensarbeiders hadden de taal immers voldoende onder de knie, maar door het toenemende contingent aan Roemeense seizoensarbeiders rees nu de vraag om lessen Roemeens te organiseren. De vraag komt vanuit het werkveld. En wij willen een antwoord bieden op die wens.

De seizoenarbeiders uit Roemenië komen meestal voor een periode van drie maanden naar West-Vlaanderen “Vooral het voorjaar en de zomer zijn piekmomenten”, klinkt het. “Ze werken in alle mogelijke takken: van aardbeien over prei en spruitkool tot serreteelt.”

Basis bijbrengen

Het plan is om de lessen in januari te laten starten. “Via Facebook lanceerden we een oproep om een lesgever te vinden en momenteel dienden zich al twee kandidaten aan. De lessen zullen plaatsvinden in onze kantoren in Roeselare en zich vooral toespitsen op woordenschat en zich voldoende kunnen uitdrukken. Het heeft geen zin om onze leden de volledige Roemeense grammatica bij te brengen. Met elkaar kunnen praten en de veiligheid beklemtonen, is momenteel het belangrijkste. We sluiten echter niet uit dat we in een latere fase meer uitgebreide lessen zullen organiseren en ook zullen focussen op de Roemeense cultuur.”

En waarom organiseert de Boerenbond geen cursus Nederlands voor de Roemeense seizoensarbeiders? “Dat is eenvoudig. Ze wonen en werken hier slechts drie maanden. In die tijdspanne is het onmogelijk om én hard te werken én de taal te leren. Voor Roemenen die hier voor langere tijd verblijven, bieden we wel dergelijke lessenpakketten aan.

Een pakket van vijf lessen kost 25 euro per persoon. Alle info via 051 260 346 en www.boerenbond.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier