Boeren vragen eerlijke prijzen met ‘Bobby-campagne’

Ook aan de Carrefour in het Brugse B-Park voerden de boeren vanmiddag actie. © MVN
Redactie KW

Onder de slogan “Uw maaltijd is goedkoper dan Bobby’s voer, door té lage prijzen voor de Vlaamse boer” hebben land- en tuinbouwers woensdag actie gevoerd aan tientallen verkooppunten.

Met de ‘Bobby-campagne’ willen de boeren er blijven op wijzen dat een gangbare maaltijd vaak goedkoper is dan een portie hondenbrokken. “Een berekening van Boerenbond wees dit uit”, luidt het bij Boerenbond, KVLV-Agra en Groene Kring. “Een verrassende vaststelling voor de consument, maar niet voor onze land- en tuinbouwers, die al te lang voelen dat er nog amper een inkomen gehaald wordt uit hun werk en dat hun product onvoldoende naar waarde wordt geschat.”

Elke burger kan volgens de landbouwers bijdragen tot betere prijzen voor de producten van de boer. Actievoerders hebben woensdagochtend winkeltassen uitgedeeld met daarop een campagnebeeld. Daarbij kregen consumenten ook enkele tips om tijdens het winkelen het verschil te maken. “In de lange agrovoedingsketen heeft de consument een belangrijke stem. Zijn koopgedrag en bestedingen sturen immers de keten”, luidt het.

En ook in Ieper voerden de landbouwers actie. Ze ijveren voor eerlijkere prijzen.
En ook in Ieper voerden de landbouwers actie. Ze ijveren voor eerlijkere prijzen.© EF

“Uit het aankoopgedrag blijkt nog altijd dat de prijs heel bepalend is in de aankoopbeslissing, maar wij vragen de consument om zijn aankoopgedrag bij te sturen”, zegt Sonja De Becker, voorzitster van Boerenbond. “Door oog te hebben voor producten uit de eigen regio, rundvlees met een kwaliteitslabel van bij ons in de kar te laden, te kopen bij winkelpunten die het speciale steunlabel aan onze varkenshouders afficheren of eens bij de boer zelf langs te gaan, kan iedere consument zijn steentje bijdragen.”

(Belga/MVN/EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier