Boeren kaarten probleem voedselprijzen aan in Oostende

Op de pop-upmarkt kiezen consumenten zélf hoeveel ze betalen voor hun groenten. © BELGA
Redactie KW

De landbouw verzorgt zondagnamiddag een pop-upmarkt in Oostende. Daarmee wil ze wijzen op het voedselprijzenprobleem.

Met de pop-up Boerenmarkt op het Wapenplein in Oostende is meteen ook het startschot gegeven voor de actie ‘Tractor Roza’. Jonge boeren van de Groene Kring en de Boerenbond gaan het land doorkruisen met hun roze tractor en een marktkraam met eigen producten. Hierbij hanteren ze een unieke formule: de consument kan de kostprijs van het product zien en de prijs die de landbouwer er vandaag voor krijgt. Daarna wordt de keuze aan de consument gelaten om te beslissen hoeveel hij voor het product wil geven.

“We starten in Oostende en het is de bedoeling om met het kraam heel Vlaanderen te doorkruisen”, zegt provinciaal voorzitter Alexander Maenhoudt uit Oudenburg. “De eerste halte van de roze tractor is alvast een onverhoopt succes”, aldus coördinator van de actie Remie Dewitte. “In die mate dat we op ongeveer een halfuur onze eerste voorraad uitverkocht hadden. Na een noodgedwongen korte sluiting, gaan we ons kraam opnieuw openen.”

Vele consumenten konden de pop-up van de jonge boeren wel smaken.
Vele consumenten konden de pop-up van de jonge boeren wel smaken.© RL

Russische embargo

Veel passanten aan de markt worden aangetrokken door de roze tractor. “We zijn met een vijftiental jonge mensen van de Groene Kring. Naast de verkoop, is het natuurlijk ook een kwestie van sensibiliseren. We merken dat de mensen wel interesse tonen in de problematiek”, aldus Remie Dewitte. “We konden ook voor een zwarte tractor gekozen hebben,” legt Alexander Maenhoudt verder uit. “maar ondanks de problemen willen we aangeven dat we de toekomst alsnog rooskleurig tegemoet zien.”

‘Tractor Roza’ kadert in de sensibiliseringsactie ‘S.O.S. Voedselprijzen’. De actie zal eindigen in Brussel op de extra Europese Landbouwraad naar aanleiding van de voortdurende crisis in diverse land- en tuinbouwsectoren. “De landbouwer zit op zijn tandvlees”, meent schepen van landbouw van Oostende, Krista Claeys. “Het Russisch embargo en de prijzenpolitiek van de warenhuizen zorgen momenteel voor een wurggreep binnen de landbouwsector.”

“Nooit genoeg”

De meeste consumenten konden de actie van de boeren wel smaken. Al dachten sommige toeristen dat de producten gratis uitgedeeld werden, waarop ze het kraam “bestormden”. Toen dit een misvatting bleek, dropen ze af, onderwijl foeterend “dat die boeren nooit genoeg hebben…”

(BELGA/RL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier