Boekbinderij Delabie in Marke is failliet

Boekbinderij Delabie © ED
Redactie KW

Twintig arbeiders en drie bedienden staan op straat.

De boekbinderij groeide nochtans uit tot een begrip in de sector tot in het buitenland. Vroeger werden er jaarlijks miljoenen boeken gebonden. De wortels van de boekbinderij liggen in 1968, toen stichter-pionier Gabriël Delabie registerfabriek Pavot in de Kanonstraat in Kortrijk overnam. In het begin werkten er slechts vier mensen en pas na zes moeilijke jaren kon er winst geboekt worden. Het inbinden gebeurde toen nog op ambachtelijke wijze, maar al vlug werd er overgeschakeld naar het mechanisch boekbinden. Wegens plaatsgebrek verhuisde de onderneming van Kortrijk naar de Kalvariestraat in Marke. In 1970 kwam ook mevrouw Delabie in het bedrijf werken, zodat er zowel in de burelen als in het productieatelier een leiding was. De bvba Industriële boekbinderij Delabie & Cie werd in 1975 opgericht. In de 1000 vierkante meter bedrijfsruimte haalde men een omzet van ongeveer 30.000 euro. In 1992 was er vier keer zoveel bedrijfsruimte. Midden de jaren negentig zorgden een 40-tal werknemers voor een omzet van 2,2 miljoen euro. Door investeringen kon het bedrijf verder groeien. Vanaf 1997 kwamen de twee zonen bij hun vader het bedrijf leiden. In 2008 nam Stephan Delabie de algemene leiding, en hij werd ondersteund door zijn broer Frédéric, die de productie onder zijn leiding had. Sinds 2009 werd de naam ‘Delabiebooks’ in gebruik genomen. In 2011 waren er meer dan 45 mensen in dienst en men draaide een omzet van vijf miljoen euro per jaar.

“Prijzen lagen nauw”

Internet speelt parten

Een vroegere werknemer is enkele jaren geleden met pensioen gegaan bij de boekbinderij. “Het is een moeilijke branche geworden”, zegt hij. Er zijn minder boeken en er wordt veel meer gebruik gemaakt van het internet. Concurrentieel was de boekbinderij niet meer mee met het machinepark, en de prijzen lagen al heel nauw. In mijn tijd was er een klant die voor meer dan 50 % van het werk zorgde. De laatste vier jaar is het personeel gehalveerd. Ik denk niet echt dat er schulden aan de bank waren, maar het ontbrak er een beetje aan beleid.”

“Correct betaald”

Wendy Vandevelde (43) is één van de arbeiders die woensdagnamiddag ontslagen werd door de curatoren. “We moesten woensdag omstreeks 15.15 uur de fabriek verlaten.” Wendy had woensdag een emotionele dag. “Vorige week vrijdag heeft de baas aan de werknemers die toen aan het werk waren gezegd dat hij de boeken zou neerleggen. Op dinsdag 11 juli heeft hij dat dan gedaan en op woensdag 12 juli werd het faillissement uitgesproken.” Wendy had het jammer genoeg wel al een beetje zien aankomen. “Er waren al afvloeiingen gebeurd, en anderen gingen zelf weg en ze werden niet tegengehouden. Het was al twee jaar dat we niet meer in twee ploegen werkten, behalve dan tijdens de drukke periodes. Vorig jaar die tijd – dat is nu normaal de drukste periode voor de schoolagenda’s – werkten we wel in ploeg. “

Het is eigenlijk kalmer geworden sinds een verkoper vertrokken is.

“We hadden dan praktisch geen opdrachten voor gekartonneerde boeken meer en er was meer en meer werkloosheid. Doordat we een bedrijf in nood waren, konden verschillende mensen met vervroeg brugpensioen gaan, de laatste vertrok in mei. We hoopten met minder werknemers dat het nog zou beteren, maar helaas. Sommige arbeiders hebben er 40 jaar anciënniteit en werken er al van hun 16 jaar.” Wendy is wel tevreden dat de werknemers zelfs tot eind vorige maand correct betaald werden. “De curatoren kijken nu of er orders overgenomen kunnen worden en of er eventueel een mogelijkheid is voor een overnemer van het bedrijf.” Wendy zal nog afwachten tot na het Kortrijks verlof, en mocht er dan nog niets geweten zijn van een overnemer uitkijken naar ander werk.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier