Blankenberge daagt fiscus voor rechter

Redactie KW

De stad Blankenberge heeft deze week een zaak ingeleid bij de rechtbank van eerste aanleg tegen de Bijzondere Belastinginspectie.

Volgens de BBI heeft Blankenberge ten onrechte 21 procent btw gerecupereerd bij investeringen via haar gemeentelijk autonoom bedrijf (GAB), zo schrijft De Morgen vrijdag.

Blankenberge investeert via een GAB in de bouw en beheer van zwembaden, sportinfrastructuur, cultuurgebouwen. Zo kan de stad de 21 procent recupereren die normaal gezien betaald moet worden op die activiteiten. Maar volgens de BBI hebben verschillende gemeenten, waaronder Blankenberge, dat GAB enkel opgericht om de 21 procent btw terug te krijgen, wat niet correct is. Daarom heeft de fiscus aan Blankenberge gevraagd om 1,5 miljoen euro terug te betalen.

“De zaak draait rond de exploitatie van onze bibliotheek. De vraag is: valt die onder economische activiteit met winstoogmerk of behoort dat tot de stedelijke dienstverlening? We hebben al jaren een schriftelijke overeenkomst met de btw-administratie dat het een economische activiteit is. Maar nu stelt de belastinginspectie dat plots in vraag”, zegt GAB-voorzitter Daphne Dumery (N-VA) in de krant.

De fiscus wil naar eigen zeggen geen heksenjacht organiseren tegen de gemeenten. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten hoopt alvast dat de rechtszaak van Blankenberge een uitzondering blijft.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier