Binnenvaartontsluiting met Brugge en Zeebrugge geblokkeerd

Redactie KW

Zopas raakte bekend dat de Dampoortsluis, de verbinding tussen het Boudewijnkanaal tussen Brugge en Zeebrugge en het Kanaal Oostende-Gent, sinds deze morgen volledig buiten dienst is.

Het zou gaan om een technische panne waarbij een van de bedieningskamers onder water zou zijn gelopen. Naar verluidt zou het om een zeer ernstige breuk gaan. Ingewijden spreken dat de sluis wel eens weken buiten dienst zou kunnen zijn.

De dienst RIS (River Information System) in Gent, onderdeel van het Agentschap Waterwegen & Zeekanaal van het Vlaams Gewest, en verantwoordelijk voor de betreffende sluis, zoekt momenteel een oplossing.

Intussen zijn de dokken in de Brugse haven en de binnenvaartverbinding naar Zeebrugge vanaf het Kanaal Gent-Oostende niet bereikbaar. Zowel in Zeebrugge als in Brugge liggen verschillende binnenschepen geblokkeerd en moeten ze wachten op een oplossing.

Specifiek voor het containerverkeer tussen Zeebrugge en het hinterland is dat een zware tegenslag.

Het incident toont maar al te duidelijk aan dat Zeebrugge nooit zijn rol als containerhaven kan spelen zonder een optimale en betrouwbare binnenvaartontsluiting.

(FN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier