Bijna staking van cipiers in gevangenis van Brugge

Redactie KW

Een dertigtal cipiers bleef een tijdlang buiten staan, maar de Vlaamse bonden konden hen alsnog overhalen om terug aan de slag te gaan.

Een dertigal cipiers uit de Waalse gevangenissen van Lantin, Marneffe, Itter, Marche-en-Famenne en Jamioulx kwam vrijdag naar de gevangenis van Brugge. Ze kwamen er uitleggen waarom zij al vier weken lang staken. Er werd hierbij herhaaldelijk opgeroepen om mee te staken.

Tijdens het gesprek met hun collega’s wezen de Waalse cipiers erop dat hun actie niet alleen draait om de rationalisatieplannen van Koen Geens, maar ook om andere thema’s zoals het aantal ziektedagen, het pensioen, het statuut… Ze waarschuwden dat de Vlaamse vakbonden hen verkeerd informeren en beslissingen nemen zonder hen te raadplegen. Alhoewel de actie volgens Sebastian Graeff (CSC), vakbondsafgevaardigde uit Lantin, niet als bedoeling had op te roepen tot staking, gebeurde dat in de praktijk toch herhaaldelijk.

Bijna staking

“We hebben het gevoel dat de vakbonden verkeerde informatie geven aan de cipiers. Wij willen die info geven. Dit is zeker geen noord-zuidtegenstelling”, aldus F., een cipier uit Vorst, die anoniem wil blijven. “Enkelen gaven ons gelijk.”

Dat bleek ook want de Vlaamse bonden moesten inpraten op een dertigtal medewerkers die bereid waren het werk neer te leggen. Uiteindelijk ging iedereen terug naar binnen, en dropen de Waalse cipiers af. “Een totaal verkeerd signaal”, vindt Filip Dudal van ACV. “Dit is tegen alle afspraken in. We hebben geen problemen dat de Vlaamse cipiers bereid waren te luisteren. We weten ook dat er bij enkelen stakingsbereidheid is, maar we hebben het voorstel verdedigd bij onze militanten en dat is positief onthaald. We kunnen het voorstel maar voorleggen zoals het neerligt, ook al menen de Waalse bonden dat we het verkeerd voorstellen. We hebben begrip voor de eisen van de Waalse collega’s maar ze moeten ons ook begrijpen. Blijkbaar is in Wallonië de beslissing al gemaakt, maar ze gaan toch eens moeten rekening houden met de werkelijkheid, want zo kan het niet verder.”

De bonden hadden daarna in de gevangenis nog een kort onderhoud met de directie.

(Belga – foto JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier