Bijna 2.500 extra jobs in West-Vlaanderen

Lode Vandenbussche van SD Worx, Stefaan Decroos van beMatrix en Bart Vansevenant van de studiedienst van Voka. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

West-Vlaanderen telt nu bijna 2.500 jobs meer dan eind vorig jaar. De nieuwe jobs zijn vooral te vinden bij de kleine kmo’s. Onze provincie scoort iets beter dan Vlaanderen.

Hoopgevende cijfers zijn het, die Voka West-Vlaanderen en SD Worx woensdagmiddag bij beMatrix in Roeselare presenteerden.

Op Limburg na kende onze provincie in het eerste kwartaal van dit jaar de grootste groei aan banen: 2.450 of 1,2 procent meer dan vorig jaar. Alleen in Limburg groeide het aantal nieuwe banen iets meer, met 1,5 procent. Deze cijfers gaan over vaste jobs, interimarbeid maakt daar geen deel van uit.

Het aantal vacatures in West-Vlaanderen groeide met meer dan een kwart en dat is de hoogste groei van het land. In de streek van Ieper is het aantal jobaanbiedingen zelfs met bijna de helft gestegen (44 procent). In de top 5 van grootste stijgers in Vlaanderen komen er 3 West-Vlaamse regio’s voor: Ieper, Roeselare en Brugge.

Minder kandidaten voor jobs

De gevolgen blijven niet uit. De werkloosheid daalt – in onze provincie het meest in Diksmuide en in Tielt (met 13 procent), in Ieper met bijna 9 procent.

Keerzijde van de medaille: het aantal mensen dat beschikbaar is voor zo’n vacature is heel beperkt bij ons. In Roeselare bijvoorbeeld zijn er niet eens 2 werkzoekenden per vacature, voor Kortrijk en Ieper zijn er dat ruim 2, voor Brugge en Tielt een 3-tal werkzoekenden, in Oostende zijn er dat net geen 10.

“Wij hebben het tij voelen keren,” zegt Stefaan Decroos van het Roeselare beMatrix, een fabrikant van modulaire standenbouwsystemen. “Het duurt opnieuw langer dan voorheen eer we de gepaste man of vrouw vinden voor bepaalde vacatures. Het aanbod aan kandidaten is kleiner en onze onderhandelingspositie is er niet op vereenvoudigd.”

Bijkomende handicaps: de braindrain én de vergrijzing. Een massa volk stroomt straks uit de arbeidsmarkt, de instroom is beperkter. “Met Voka ondernemen we acties om jong talent naar de streek te laten terugkeren om zoveel mogelijk de braindrain te keren”, zegt Bart Vansevenant van de studiedienst van Voka West-Vlaanderen.

Stefaan Decroos: “Bij beMatrix werken intussen toch een tiental mensen die vanuit Oost-Vlaanderen (Gent, Aalter, Deinze) naar Roeselare komen.”

Uitzendarbeid groeit heel sterk

Het aantal vacatures voor uitzendopdrachten is in West-Vlaanderen meer dan verdubbeld. In Diksmuide is dat zelfs gegroeid met meer dan 400 procent. Ook in Tielt, Oostende, Roeselare en Ieper is het aantal vacatures bij uitzendbureaus meer dan verdrievoudigd. Ter vergelijking: in Vlaanderen gaat het om een groei van 62 procent.

Een van de algemene verklarende factoren is dat door de afschaffing van de proefperiode ondernemers eerst arbeiders via een uitzendbureau aanwerven voor ze een vast contract aanbieden. Groei van uitzendarbeid heeft ook te maken met voorzichtigheid bij het aanwerven van nieuwe mensen, maar ongetwijfeld speelt ook de groei van de economie een positieve rol.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier