Bijgebouwen oude hoeves mogen ingericht worden als vakantiewoning

Redactie KW

Al jaren probeert Heuvelland ervoor te zorgen dat oude hoevegebouwen functioneler gebruikt kunnen worden door de inwoners.

De strikte Vlaamse regelgeving liet enkel toe dat de bijgebouwen enkel als berging gebruikt konden worden. Nu is het nu echter ook mogelijk om in die bijgebouwen een vakantiewoning in te richten.

Schepen van Ruimtelijke ordening Wieland De Meyer spreekt over een positieve evolutie : “Dat is voor ons een hele vooruitgang, en zorgt ervoor dat we op die manier heel wat nieuwe vakantiewoningen kunnen krijgen zonder dat woningen verdwijnen. Want om een vakantiewoning te kunnen bouwen in een bijgebouw, moet wel degelijk gewoond worden in het hoofdgebouw. we kunnen nu dus meer accomodaties creëren voor toeristen, maar de woningen blijven bewoond door inwoners.”

Voor het toerisme in Heuvelland is dit een opsteker. “We hebben al heel wat vakantiewoningen, maar het toerisme in Heuvelland zit duidelijk in de lift. Zowel het aantal dagtoeristen als het aantal overnachtingen neemt toe. Doordat nu op die manier nieuwe vakantiewoningen gecreëerd kunnen worden, zal ook aan deze toenemende vraag tegemoet gekomen worden.” Schepen De Meyer hoopt in de toekomst dat de Vlaamse overheid ook andere woonvormen toelaat in de oude hoevegebouwen. “Dan denken we vooral aan meervoudig wonen of kleine KMO’s. Wellicht is dat niet voor meteen, maar dat we nu vakantiewoningen kunnen toelaten is toch al een eerste grote stap.”

(MD)