Beschutte werkplaats blijft beste werkomgeving voor mensen met arbeidshandicap

© Kurt Desplenter
Redactie KW

In OptimaT in Lichtervelde vond dinsdagnamiddag het slotevent plaats van het project ‘OptimaTec’. Dat is een samenwerking tussen de beschutte werkplaatsen OptimaT, Arcotec en Mariasteen, die als doel heeft mensen met een arbeidshandicap aan een blijvende tewerkstelling in een ‘gewoon’ bedrijf te helpen. Uit het project blijkt dat een beschutte werkplaats voor de meeste mensen met een arbeidshandicap de beste werkomgeving blijft.

Het project ‘OptimaTec’ liep van half 2012 tot eind 2014. ‘OptimaTec’ is een samenstelling van OptimaT, Arcotec en Mariasteen, beschutte werkplaatsen in respectievelijk Lichtervelde, Brugge en Gits. Die bedrijven sloegen de handen in elkaar voor het project met als doel mensen met een arbeidshandicap aan een vaste job in het normaal economisch circuit (NEC) te helpen.

5 op 1.200 werknemers

Van de in totaal 1.200 werknemers bij de beschutte werkplaatsen, bleken er 93 geïnteresseerd in het project. Na een uit vijf fases bestaande procedure bleven uiteindelijk elf mensen over. Zeven mensen mochten een betaalde stageperiode afwerken in een ‘gewoon’ bedrijf, vier anderen kregen meteen een vast contract.

Uiteindelijk kregen vijf mensen een vast contract bij Westvlees, van wie er eentje ondertussen ontslagen werd omwille van te veel afwezigheden. Daarnaast kreeg iemand een job bij Tuinen Casteleyn. Drie anderen kregen jobs als respectievelijk poetsvrouw, chauffeur en werknemer in een tuincentrum. Die drie personen werken vandaag om uiteenlopende redenen opnieuw in een beschutte werkplaats. Zo werd een van de bedrijven overgenomen en stopten twee andere bedrijven omwille van gezondheidsredenen.

Knelpunten

Projectcoördinator Linda Cools blikte met een goed gevoel terug op het project, maar zag toch ook een aantal knelpunten. “Zowel voor werknemers als werkgevers zijn er knelpunten. Zo moeten werknemers een aantal zekerheden en verworvenheden opleveren, kunnen er moeilijkheden zijn met het vervoer en betekent een nieuwe job een grote verandering voor hen. Werkgevers twijfelen dan weer over de capaciteiten van onze doelgroep. Sensibilisering van de werkgevers is dan ook zeker een must.”

“Begeleiding naar een job in het normaal economisch circuit is arbeidsintensief”, aldus nog Linda Cools. “Je moet er veel tijd insteken, terwijl het weinig resultaat oplevert. Voor het grootste deel van onze mensen blijft de beschutte werkplaats de beste omgeving voor tewerkstelling. Maar voor sommige ‘uitstromers’, wordt een droom werkelijkheid. Voor hen is dat een trapje hoger.”

Heel gelukkig

Een goed voorbeeld van die zogenaamde uitstromers is Bart Vande Weghe (51) uit Torhout. Hij nam deel aan het project en werkt nu bij Westvlees in Westrozebeke, waar hij worsten verpakt. “Ik ben zeker gelukkig met mijn overstap. Ik heb altijd de vroege ploeg en verdien meer. Voor mij is dat dan ook een heel geslaagd project geweest.”

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier