Beschermde handelspandjes worden mogelijk één nieuwe handelszaak

De vier handelspanden, eigendom van het OCMW van Ieper, worden verbouwd. De beschermde voorgevels blijven wel intact. © HV
Redactie KW

Het OCMW van Ieper gaat de vier handelshuisjes op de hoek van de Rijselstraat en de Burchtstraat verbouwen.

Zowat vier jaar geleden verliet de laatste huurder het pand van de handelshuizen op de hoek van de Rijselstraat en de Burchtstraat, die eigendom zijn van het OCMW Ieper. Het OCMW besliste nu deze vier huizen te verbouwen. Meer specifiek gaat het over de ruwbouw en voltooiingswerken.

1,1 miljoen euro kosten

“Het hele project wordt geraamd op 1,1 miljoen euro en dat moeten wij bekostigen met eigen middelen”, aldus voorzitter Marieke Cloet. “Op vandaag bestaat het pand uit vier kleine handelspanden, met daarboven appartementen. Het zijn vier winkeltjes van amper vijf meter breed, met pittoreske beschermde geveltjes, maar waar tientallen jaren binnen niets werd aangepast.” Daardoor voldoen de panden niet meer aan de huidige normen. “Met andere woorden: alleen de geveltjes blijven intact, want beschermd, maar binnen wordt het een totale verbouwing,” weet Marieke Cloet.

De vier huizen worden zo verbouwd, dat het niet langer vier kleine winkeltjes zullen zijn, maar waar er telkens van twee één wordt gemaakt, of zelfs één groot handelspand. Dat laatste moet worden uitgemaakt, want mits een paar kleine wijzigingen kan het één grote winkel worden. Dat hangt echter af van de interesse van mogelijke huurders. “Op de bovenverdieping voorzien wij twee mooi aangepaste appartementen in plaats van nu vier, want onze zorg is ook dat de verdiepingen worden bewoond,” besluit de voorzitter.

De werken zouden moeten afgerond zijn binnen de twee jaar.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier